Poľské pirohy (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Tak ich volala moja prababka. Boli u nás veľmi obľúbené. Viaže sa k nim aj jedna príhoda, ktorú nám stále rozprávala. Mala brata, ktorý ich mal veľmi rád. Vždy, keď k nej prišiel a mala ich uvarené neodmietol ich. Ale vždy jej povedal, že sú výborné, lenže jeho svokra varí lepšie. "Ľepši še šmikaju dolu gagorom" Tak ich raz pomastila maslom, raz masťou a slaninkou a nikdy neboli také dobré ako od jeho svokry. Potom ju raz stretla a opýtala sa jej na to. Zvyšok v recepte :

5-6
porcií
120 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme plnku. Zemiaky očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Uvaríme ich v mierne osolenej vode. Na masti si speníme cibuľku pokrájanú na drobno. Ja to mám radšej do zlatova. Vylejeme do zemiakov a okoreníme čiernym korením, ktorým nešetríme. Pučidlom zmes rozpučíme na kašu.
  2. Cesto si pripravíme klasicky ako cesto na cestoviny z múky vajca a potrebného množstva vody, aby bolo vláčne a nelepivé.
  3. Postupne z neho ukrajujeme, vyvaľkáme tenký plát, do ktorého pohárom vykrajujeme kruhy. Do každého dáme vrchovatú plnku a okraje poriadne zlepíme, aby sa vo vode nerozpadli. Medzitým postavíme do väčšieho hrnca variť vodu, ktorú jemne osolíme.
  4. Zlepené pirohy vkladáme do vriacej vody a varíme kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme pomocou nejakého sitka do väčšej misy. Ja ich zvyknem poliať troškou roztopeného masla, aby sa nepolepili.
  5. A koniec príbehu: Keď sa teda prababka stretla so svokrou svojho brata, opýtala sa prečo sú jej pirohy také dobré a porovnávali si recepty. Všetko sedelo až na záver bratova sestra hovorí: No a nakoňec ich poľivam s taku bilu omačku z masla, muki a mľika." A tak sa prababka naučila variť bešamel a ani o tom netušila. Odvtedy sa u nás tieto pirohy jedávajú poliate bešamelom, ale spokojne sa na ne hodí aj kyslá smotana alebo slaninka. :) Dobrú chuť!!!