Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tuto polievku som jedla prvykrat na navsteve u nasich polskych priatelov. Medzi poliakmi je tato polievka velmi oblubena. Zachutila aj nam a tiez ju uz doma robievam.

6-8
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu a zemiaky som ocistila. Mrkvu som pokrajala na priblizne rovnake kocky asi 1-1,5cm a zemiaky na kusky asi 2-3cm. Zeleninu som dala varit do vody do ktorej som pridala platok masla, sol a korenie styroch farieb.
  2. Ja si uhorky zavaram doma, pouzivam slovensky recept na slako-kysely nalev. 1,5l vody, 0,5 l octu, 140g cukru a 60g soli. Samozrejme ze mozete pouzit inaksie zavarane uhorky, tie ktore mate vy oblubene. Uhorky som pokrajala na male kusky.
  3. Do pohara som si pripravila muku, smotanu a vodu na zatrepku. Vsetko som spolu premiesala. Kolko muky date do zatrepky zalezi od vas. Je na vas, aku hustu chcete mat polievku. Aj tu som videla, ze niektore rodiny ju robia uplne riedku a niektori ju chcu mat radsej hustejsiu.
  4. Ked bola mrkva makka pridala som do hrnca pokrajane uhorky. Uhorky som povarila s mrkvou a zemiakmi asi dalsich 5 minut. Potom som do polievky za staleho miesania naliala zatrepku a uhorkovu vodu. Mnozstvo uhorkovej vody zalezi od vas, aku chcete mat hustu polievku a kolko ju chcete dochutit. Do hotovej polievky som este pridala nasekany kopor.