Fazuľová polievka

Polievka zo sterilizovanej fazule

Autor receptu: helena10

Postup

  1. Očistenú a nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme na drobno nakrájanú koreňovú zeleninu, hladkú múku a orestujeme na svetlohnedo. Nakoniec pridáme mletú červenú papriku a po krátkom opražení (aby neprihorela) všetko zalejeme vývarom z bravčovej špičky alebo iným vývarom. Ak nemám vývar, zalievam vodou a dávam kocku bujónu. Miešame a necháme zovrieť. Pridávame očistené nakrájané zemiaky aj s vodou. Osolíme, okoreníme podľa vlastnej chuti. Do polievky vlejeme sterilizovanú fazuľu aj s nálevom. Za občasného premiešania na miernom ohni varíme.
  2. Keď je zelenina, fazuľa a zemiaky takmer uvarené, dávame do polievky smotanu na varenie. Miešame a keď zovrie, odstavíme. Hotovú polievku, ak treba, ešte dochutíme. Ak chceme kyslejšiu, pridáme trošku octu prevareného zvlášť s vodou. Závisí to od chuti nálevu sterilizovanej fazule.
  3. Niekedy varíme polievku bez smotany a na tanier pri konzumácii si do uvarenej fazuľovej polievky dáme 1-2 lyžice kyslej pochúťkovej smotany. Dobrú chuť!