Polievka zo šampiňónov s tymianom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Varila som mäsko pre iný recept, vývar z mäsa som odložila a uvarila som šampiňónovú polievku z tohoto mäsového vývaru, ktorý bol už slaný a bolo v ňom veľa cesnaku, použila som tuk z vývaru na orestovanie šampiňónov, ked bola polievka hotová, ochutila som ju citrónovou šťavou a tymiánom.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Čerstvé šampiňóny som pokrájala na plátky.
  2. Z uvareného vychladnutého domáceho vývaru som odobrala tuk na panvicu, vo vývare som nechala kúsok uvareného bravčového mäska, strúčiky cesnaku z jednej celej hlavičky cesnaku a pomaly na najmiernejšom plameni som ho priviedla do varu.
  3. Do panvice som dala odobratý tuk z vývaru, nechala som ho na strednom plameni rozpustiť,...
  4. ...orestovala som na ňom na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita,...
  5. ...pridala som pokrájané šampiňóny, ktoré som na silnom plameni orestovala do hneda, okorenila čerstvo mletým korením,...
  6. ...pridala som ich do horúceho vývaru,...
  7. ...priliala som sladkú smotanu, premiešala,....
  8. ....nechala len krátko prevrieť, vypla som plameň, ked polievka chvíľu odstála, ochutila som čerstvou citrónovou šťavou a tymiánom. Polievku som nesolila, vývar je slaný dosť a nezahusťovala som ju ničím.
  9. Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala s čerstvo upečeným domácim pečivom.
  10. záber zblízka: ide o rýchlu veľmi chutnú a jemnú voňavú hubovú polievku, po ťažkých vianočných jedlách sme mali chuť na niečo ľahšie.