Polievka z ružičkového kelu

Autor receptu: beani

Jednoduchá, rýchla a kto vynechá prosciutto na konci tak aj zdravá polievočka. Podľa mňa však práve to prosciutto alebo troška opraženej slaninky v polievočke dodáva šmrnc nielen oku ale aj výborne chutí.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na olivovom oleji si orestujeme cibuľu, pridáme ružičkový kel pokrájaný na polovice (zopár hlávok si necháme v celku - budeme potrebovať na konci na ozdobu), zemiaky a zalejeme zeleninovým vývarom. Asi po 10-15min. celé hlávky kelu určené na ozdobu vyberieme na tanier a zvyšok dovaríme ešte asi 5 min. do mäkka.
  2. Keď je zeleninka mäkká, polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Do polievky potom prilejeme smotanu a necháme prevrieť a ochutíme jemne soľou, štipkou muškátového orieška a bielym korením.
  3. Na ozdobu použijeme celé kelové hlavičky a na kocočky nakrájané a opražené prosciutto alebo slaninku. Kto chce môže pridať aj opečený chlebík - krutóny.