Polievka z rúry (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Akosi sme ochoreli chrípkou, veľmi vhod prišla polievka z kuraťa a zároveň to bolo také
pohodlné nedeľné varenie, navyše dobre padla silná horúca chutná a liečivá polievka, plná
výbornej zeleniny a vitamínov.
2-4 porcie |
20 minút príprava |
25/45 minút na 250/200 °C |
Postup- Očistila som cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler, cesnak, zelenú papriku, papriku kápiu a paradajky.
- Kuracie stehno som umyla, osušila, rozsekla na polovicu, použila som len jedno stehno, lebo bolo dosť veľké a boli sme teraz len dvaja, stehno som osolila a nechala odpočívať, kým som pokrájala zeleninu na väčšie kusy.
- Na dno hlbokej jenskej misy som položila prvú vrstvu pokrájanej zeleniny, ...
- ...na ktorú som položila pripravené kuracie stehná,...
- ...prikryla som ich druhou vrstvou zeleniny, pridala som bobkové listy a koreniny,...
- ...zaliala som všetko dostatočným množstvom studenej vody, osolila som, na vrch som položila zväzok petržlenovej vňate,...
- ...prikryla vrchom jenskej misy, vložila som do rúry rozpálenej na 250 stupňov C, pri tejto teplote som varila polievku 25 minút, teplotu som znížila na 200 stupňov C a varila som ešte 45 minút,...
- ...a polievka bola hotová, kuracie mäsíčko bolo mäkkučké, zeleninka zostala al dente a vývar bol krásny žltučký a číry.
- Do tanierov som dala domáce rezance, ktoré som predtým uvarila v odobratom vývare, pridala som zeleninku a zaliala horúcim vývarom, mäsíčko z polievky a časť zeleniny som použila na iné jedlo.
- pohľad zblízka: ide o silnú veľmi chutnú liečivú polievku, plnú vitamínov, ktorá posilní a zahreje, je to výborný životabudič pre chorých, zoslabnutých, deti i zdravých. Varenie je veľmi pohodlné, všetko sa varí naraz v rúre pomalým varom, pričom zeleninka zostane al dente, mäsíčko mäkkučké a vývar číry a žltučký, netreba zbierať žiadnu penu, všetko z tejto polievky sa dá využiť na iné jedlo, je to výborný a ľahký obed. Môžete do tejto polievky pridať akúkoľvek zeleninku podľa vlastného výberu, napr. karfiol, kel, brokolicu, hrášok, iné, tiež zelerovú vňať a rôzne bylinky i korenenie. Týmto spôsobom môžete uvariť kuracie chrbty, krídla, kuracie prsia, krky, droby, ale aj hovädzie, teľacie, morčacie a iné mäsíčko, špikové a iné kosti, potom treba prispôsobiť čas varenia a teplotu, čím dlhší čas varenia pri nižšej teplote, tým lepšiu polievku budete mať, ako to už pri mäsových vývaroch býva, zavárky môžete použiť podľa vlastného výberu a chuti,vrelo odporúčam vyskúšať, prajem vám Dobrú chuť :-)
|