Polievka z rúry (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Akosi sme ochoreli chrípkou, veľmi vhod prišla polievka z kuraťa a zároveň to bolo také pohodlné nedeľné varenie, navyše dobre padla silná horúca chutná a liečivá polievka, plná výbornej zeleniny a vitamínov.

2-4
porcie
20 minút
príprava
25/45 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistila som cibuľu, mrkvu, petržlen, zeler, cesnak, zelenú papriku, papriku kápiu a paradajky.
  2. Kuracie stehno som umyla, osušila, rozsekla na polovicu, použila som len jedno stehno, lebo bolo dosť veľké a boli sme teraz len dvaja, stehno som osolila a nechala odpočívať, kým som pokrájala zeleninu na väčšie kusy.
  3. Na dno hlbokej jenskej misy som položila prvú vrstvu pokrájanej zeleniny, ...
  4. ...na ktorú som položila pripravené kuracie stehná,...
  5. ...prikryla som ich druhou vrstvou zeleniny, pridala som bobkové listy a koreniny,...
  6. ...zaliala som všetko dostatočným množstvom studenej vody, osolila som, na vrch som položila zväzok petržlenovej vňate,...
  7. ...prikryla vrchom jenskej misy, vložila som do rúry rozpálenej na 250 stupňov C, pri tejto teplote som varila polievku 25 minút, teplotu som znížila na 200 stupňov C a varila som ešte 45 minút,...
  8. ...a polievka bola hotová, kuracie mäsíčko bolo mäkkučké, zeleninka zostala al dente a vývar bol krásny žltučký a číry.
  9. Do tanierov som dala domáce rezance, ktoré som predtým uvarila v odobratom vývare, pridala som zeleninku a zaliala horúcim vývarom, mäsíčko z polievky a časť zeleniny som použila na iné jedlo.
  10. pohľad zblízka: ide o silnú veľmi chutnú liečivú polievku, plnú vitamínov, ktorá posilní a zahreje, je to výborný životabudič pre chorých, zoslabnutých, deti i zdravých. Varenie je veľmi pohodlné, všetko sa varí naraz v rúre pomalým varom, pričom zeleninka zostane al dente, mäsíčko mäkkučké a vývar číry a žltučký, netreba zbierať žiadnu penu, všetko z tejto polievky sa dá využiť na iné jedlo, je to výborný a ľahký obed. Môžete do tejto polievky pridať akúkoľvek zeleninku podľa vlastného výberu, napr. karfiol, kel, brokolicu, hrášok, iné, tiež zelerovú vňať a rôzne bylinky i korenenie. Týmto spôsobom môžete uvariť kuracie chrbty, krídla, kuracie prsia, krky, droby, ale aj hovädzie, teľacie, morčacie a iné mäsíčko, špikové a iné kosti, potom treba prispôsobiť čas varenia a teplotu, čím dlhší čas varenia pri nižšej teplote, tým lepšiu polievku budete mať, ako to už pri mäsových vývaroch býva, zavárky môžete použiť podľa vlastného výberu a chuti,vrelo odporúčam vyskúšať, prajem vám Dobrú chuť :-)