Paradajková polievka

Polievka z pečených paradajok

Autor receptu: novalim

Vynikajúca letná paradajková polievka, ktorú si pripravíte z pečených paradajok, sa stane vaším favoritom. Tak intenzívna chuť na slnku dozretých letných rajčín vďaka pečeniu obzvlášť vynikne.* Správne dochutená bylinkami a ozdobená strúhaným parmezánom je tým najlepším prázdninovým letným jedlom.

3-4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv plech na pečenie pofŕkame olivovým olejom a naukladáme naň umyté, osušené a na polovice poprekrajované rajčiny (reznou časťou nahor). Je dobré skombinovať viacero druhov rajčín, chuť polievky bude oveľa intenzívnejšia. Pridáme očistené strúčiky cesnaku, nahrubo nakrájanú očistenú cibuľu a všetko spolu premiešame, posolíme a okoreníme. Na vrch dáme vetvičky byliniek, ako napríklad čerstvý rozmarín, tymian a oregano.
  2. Paradajky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi pol hodinu. Kým sa paradajky pečú, pripravíme si liter zeleninového vývaru – buď z kocky alebo ak máme, použijeme mrazený vývar.
  3. Po dopečení vyberieme z pečených paradajok bylinky. Paradajky, cesnakové strúčiky a cibuľu preložíme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich ešte horúce rozmixujeme. Pridáme zeleninový vývar, ešte chvíľu všetko premixujeme a napokon polievku dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, prípadne sušenými bylinkami.
  4. Paradajková polievka z pečených rajčín chutí najlepšie posypaná parmezánom a ozdobená bazalkou. Môžeme k nej podávať napríklad bezlepkové krutóny z nášho bezlepkového chleba alebo s cuketovými palacinkami podľa nášho receptu.