Paradajková polievka
Polievka z pečených paradajok
Autor receptu: novalim
Vynikajúca letná paradajková polievka, ktorú si pripravíte z pečených paradajok, sa stane vaším favoritom. Tak intenzívna chuť
na slnku dozretých letných rajčín vďaka pečeniu obzvlášť vynikne.* Správne dochutená bylinkami a ozdobená strúhaným
parmezánom je tým najlepším prázdninovým letným jedlom.
3-4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv plech na pečenie pofŕkame olivovým olejom a naukladáme naň umyté, osušené a na polovice poprekrajované rajčiny (reznou časťou nahor). Je dobré skombinovať viacero druhov rajčín, chuť polievky bude oveľa intenzívnejšia. Pridáme očistené strúčiky cesnaku, nahrubo nakrájanú očistenú cibuľu a všetko spolu premiešame, posolíme a okoreníme. Na vrch dáme vetvičky byliniek, ako napríklad čerstvý rozmarín, tymian a oregano.
- Paradajky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi pol hodinu. Kým sa paradajky pečú, pripravíme si liter zeleninového vývaru – buď z kocky alebo ak máme, použijeme mrazený vývar.
- Po dopečení vyberieme z pečených paradajok bylinky. Paradajky, cesnakové strúčiky a cibuľu preložíme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich ešte horúce rozmixujeme. Pridáme zeleninový vývar, ešte chvíľu všetko premixujeme a napokon polievku dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, prípadne sušenými bylinkami.
- Paradajková polievka z pečených rajčín chutí najlepšie posypaná parmezánom a ozdobená bazalkou. Môžeme k nej podávať napríklad bezlepkové krutóny z nášho bezlepkového chleba alebo s cuketovými palacinkami podľa nášho receptu.