Tekvicová polievka

Polievka z pečenej Hokkaido tekvice

Autor receptu: mitzy

Jeseň si pýta svoje...

4-8
porcie
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tekvicu a mrkvu umyjeme, očistíme škrabkou, znovu umyjeme, nakrájame a rozložíme na pekáč pokvapkaný olejom s troškou nakrájaného masla na plátky. Pridáme jednu veľkú šalotku zbavenú šupy a pokrájanú. (Na pekáči môžeme upiecť aj cesnak, ale ja som tentokrát pridala cesnak pretlačený až do polievky.) Zeleninu posypeme čiernym korením, pokvapkáme ešte olejom a prelejeme medom, dáme piecť do rúry na 200 stupňov Celzia. Pečieme 20 - 30 minút. (Ja som piekla 25 minút.)
  2. Medzitým, ako sa pečie tekvica s mrkvou, pokrájamne si druhú veľkú šalotku nadrobno, orestujeme ju na oleji s troškou masla v hrnci, pridáme zemiak pokrájaný na kocky a posypeme červenou mletou paprikou. Potom zalejeme vodou. Na liter vody používam už dlho mierku 1 ČL soli.
  3. Keď je tekvica s mrkvou upečená podľa našich predstáv a kuchyňa vonia, preložíme všetko z plechu do hrnca. Pridáme rascu, bylinky (tentoraz som použila obyčajnú sušenú petržlenovú vňať, ale dobrá je polievka aj s inými bylinkami - napríklad tymiánom, oreganom, saturejkou, bazalkou atď. - netreba to však prekombinovať zbytočne). Do polievočky nalejeme smotanu na varenie a pretlačíme cesnak. Nakoniec polievku zmixujeme mixérom a podávame.
  4. Dobrú chuť :)
  5. V bode 5 by som sa ešte chcela s Vami podeliť o krúžky pre sýkorky, na ktoré som naďabila v obchode. Som zvedavá, či sa ujmú. A čím kŕmite vtáčiky vy? Pekný veterný deň!