Morčacia polievka

Polievka z morky s pečeňovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

13. októbra bude rok, čo od nás „odišiel“ brat a švagor Lacko † 81.* Pár razy do roka som mu varil jeho hovädziu polievku, v ktorej bol schopný i kúpať sa. Podobne môj otec Tati, B. P., takúto polievku jedol so spoteným čelom a finále ukončil, pre mňa pochvalou „viac ako 12 michelin hviezdičkovou“. Ferku, „ONI poľivečka“. Lacko to završoval zjedením zeleniny a hlavne cibule z polievky, štýlom mne nevídaným. Stihol som mu uvariť i túto „puľkovú“. Neprotestoval, s chuťou „zblajzol aj s navijákom“.

10-12
porcií
15 minút
príprava
180-240 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso som dočistil, odstránil „nežiadúce“ časti, dôkladne poumýval pod tečúcou studenou vodou a uložil (okrem pečene) do môjho najväčšieho hrnca (už druhé desaťročie mäsové polievky varím v značke All – Clad, tento je štvordielny: základ 8 l, dierovaná vložka na mäso a zeleninu, vložka na parenie a pokrievka). Mäso som zalial vodou a nechal zovrieť. Pozbieral som penu (veľmi dôkladne) a podľa potreby dolial vodu.
  2. Do veľkého drôteného „vajíčka“ som vložil jadrovník z jednej tekvice (mám vždy v mrazničke po varení, či pečení tekvice), guľôčky čierneho a nového korenia a priložil k mäsu do hrnca s veľkou cibuľou, pokrájanou koreňovou zeleninou, ružičkami kelu a napokon zviazanú „kyticu“ (bouquet garni) a len čo sa objavili náznaky vrenia, znížil som ohrev na režim „buľkotanie“ (teda na minimálne minimum), kedy sa v polievke iba sem tam objavili bublinky! Teda podobne, ako sa u nás na „Vihodze vari koscelkova poľivečka“.
  3. Prišiel čas na prípravu pečeňových halušiek (nokedle, nokerdle, nokerle alebo ňoky). Celú pečeň som pokrájal na naozaj drobno, uložil ju do pomocnej misky a
  4. zasypal 7 PL detskej krupice (podľa potreby ju budem prisypávať), KL soli, vbuchol 2 menšie vajíčka, vložil 2 PL veľmi mäkkého masla, posypal pokrájanými lístkami petržlenovej vňate a
  5. dôkladne všetko zmiešal.
  6. Po troch hodinách sa polievka dovarila.
  7. Haluškové cesto som cez plastový „haluškátor“ z Washcat-u pretlačil do vriacej osolenej vody a po trojnásobnom spenení a pozdvihnutí, som ich scedil, dávku na obed uložil na taniere a zvyšok som prepláchol v studenej vode.
  8. Na taniere som doplnil uvarenú polievku, zeleninu a trošku mäsa z nami obľúbených krkov a zvyšok som
  9. rozmixoval na pomazánku v mojom štýle, ktorý je v rodine známy a uznávaný; Vy už dozaista máte zvyky podľa svojich tradícií a chutí!
  10. Moja Mamka presladká i Babička úžasná, B. P. sa riadili v Košiciach známym zákonom: „nebude dobré, zjedia deti“ (ha nemlesz jó, megesznek a gyerekek)! Trebárs na krajcoch chleba, či hriankach, aj posypané strúhaným syrom. U nás DOMA strúhaným údeným oštiepkom.