Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variť podľa rcp pre „cukrovkárov“ je nielen zdravé, ale aj chutné! Chorému pomôže a aj zdravý sa „pošmakuje“! Inšpirácia z KK „Robyn WEBB, M.S.: Eat to beat diabetes; 2003“, z ktorej pochádza aj námet na tento rcp (str. 111) „Greek-style lemon chicken soup“! Kombinácia zeleniny, ryže, kuraciny a citróna je vhodnou zmenou pre všetkých, ktorí chcú užívať svet v zdraví! Rcp som sľúbil Mirkovi Vaškovi, Moravákovi so spišskými koreňami, spolusapérovi z bratislavských Kutuzoviek a milému kamarátovi.

4÷6
porcie
5÷7 minút
príprava
25÷30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. nemusel som toho veľa pripraviť, ale výsledný chuťový efekt stál za to; kto rád aj čerstvý kôpor, môže ho pridať
  2. do polievkového hrnca som vložil umyté kuracie prsia, cibuľu pokrájanú asi na 5 mm disky, zelerové stonky, umytú neolúpanú pokrájanú väčšiu karotku, guličky čierneho korenia, citrónovú kôru (iba škrabkou na zemiaky odkrojené pásiky z hornej časti umytého citróna) a viazaničku čerstvej petržlenovej vňate. To všeko som zalial asi poldruha litrom studenej vody, pridal PL soli a priviedol do varu. Hneď na to som znížil zdroj tepla a nechal variť asi 15÷20´, keď už kolieska mrkvy boli skoro mäkké. Penu nebolo potrebné zbierať, lebo sa žiadna nevytvorila!
  3. mäso som uložil na tanier, polievku som precedil do pomocného „vajndlinga“ a vývar vrátil do hrnca; moja krajšia ½ „frfľajúc“ (nemá rada, keď varenie prerušujem fotografovaním) vsypala do vriaceho vývaru umytú a odkvapkanú ryžu (ja som pridal aj na „broky“ pokrájanä halúzky petržlenovej vňate; lístočkami posypem jednotlivé porcie až na tanieroch) a než sa uvarila,
  4. pokrájal som na „gustušné“ kúsky uvarené kuracie prsia; mrkvu som nechal v sitku a všetko ostatné „putovalo“ do odpadu (no všetko, priznávam sa, že petržlenovú vňať som zjedol)
  5. pokrájané mäso som vrátil do hrnca s vývarom a „skoro“ uvarenou ryžou
  6. akože nič nepočujúc som mojej lepšej a šikovnej Láske „dovolil“, počas pomalého, ale neprerušovaného, miešania „korunovať“ polievku a vliať do nej dôkladne „rozhabarkované“ dve vajíčka, zmiešané so šťavou z jedného celého citróna (kôra sa varila s mäsom); Poznámka: vajíčka dobre rozšľaháme, pridáme šťavu z celého citróna, pred „kompletizáciou“ do výslednej podoby, ich zmiešame s 2÷3 polievkovými naberačkami ochladeného vývaru (v horúcom by sa „zrazili“ a až potom vmiešame do hrnca odstaveného zo zdroja tepla!!! Necháme krátko, 2÷3´ zvrieť, takže za „nejakú ½ hoďku, Maruška fertig, prikri sa“!!!
  7. tak a do hrnca už iba vrátiť kolieska uvarenej mrkvy_karotky (v originálnom rcp ju taktiež vyhadzujú do odpadu) a polievka je hotová
  8. na tanieri potom vyzerá takto, alebo v miske
  9. takto. Jedna porcia tejto polievky predstavuje 225 cal, 5 g tuku (2 g saturovaného), 157 mg cholesterolu, 78 mg soli, 20 g carbohydrátov, 1 g cukru, 24 g proteínov, ale žiadne vlákniny. Je dobrým zdrojom železa, fosforu, ribiflavínu, tiamínu, viatmínu B6 a vitamin B12
  10. africké fialky tento adventný čas predvianočný využívajú na oddych, ale zato vianočný kaktus kvitne jedna radosť (tento má lososovitú farbu) v spoločnosti bobkového listu od nás, z Domova!