Polievka z kuracích kostier,kostí, kože, tuku odrezkov a drobov
Autor receptu: pusta
Nemám vo zvyku nič vyhadzovať, ak mi zvýši z varenia inej dobroty.Do mrazničky si tieto použiteľné zvyšky odkladám a ak ich mám dostatok, varím túto dobrotu, ktorú Vám ponúkam.
240 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Suroviny- 2 ks Kostry z kurčiat
- 4 ks kuracie krídla
- 2-3 ks kuracie krky
- 4 ks kuracie hrabáky
- 2 ks kuracie hlavy
- 2 z kurčiat /pečienka, srdce, žalúdok/ droby
- z kurčiat tuk
- kože z kuraťa
- mäsové odrezky z kuraťa
- , kosti zo stehien... Kuracie chrbty
- 3 ks, veľká mrkva
- 2 ks, - koreň petržlen
- 1 ks, malý zeler
- 1 zväzok, nasekana + jej celé vetvičky petržlenová vňať
- 3-4 vetvičky zelerová vňať
- 1/4 menšej hlávky kel
- 1 ks por
- 1 ks paprika zelená
- 1 ks, celá čili paprika sušená
- 1 ks paradajka
- 1 ks, stredne veľká aj so spodnou slupkou cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnak
- podľa chuti soľ
- 15 guličiek korenie čierne celé
- 5-6 guličiek korenie nové celé
- 4 guličky borievky
- 2 ks bobkový list
- 2500 ml, studená ľadová voda
- 3 ks klinčeky
Postup- Do veľkého hrnca vložím všetko, čo mám z kuraťa ako je uvedené v surovinách, zalejem studenou ľadovou vodou, osolím a postavím prikrytý hrniec na najmenší plameň na liatinovú platňu a varím veľmi pomalým varom, sotva znateľným čerením, podľa potreby zbieram penu, ale pri správnom varení sa pena prakticky netvorí.
- Po hodine a pol pridám všetku očistenú zeleninu pokrájanú na hrubé kusy, všetky koreniny, zelené vňate, klinčeky napichám do cibule. Varím, kým zelenina nie je máličko "al dente", čo trvá dalšiu hodinu a pol. Po tejto dobe vyberiem zelenimu a kostry a kosti s mäsom a ostatné väčšie časti. Vývar scedím. Zeleninu, obraté mäso, kože, droby pokrájam a rozdelím na taniere, pridám zvolenú zavárku, zalejem horúcim vývarom .
- Podávam posypané na drobno posekanou petržlenovou vňaťou. Ako zavárka môže byť strúhanie, macesové knedličky, krupicové knedličky, pečeňové knedličky, niťové rezance...čo komu chutí. Vývar, ktorý mám navyše, používam k dalšiemu vareniu a časť zmrazím. Vývar v chladničke vydrží 5-7 dní.
|