Polievka z cukrovej repy

Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Jedli ste už vianočnú polievku z cukrovej repy? Kamarátova stará mama nás tento týždeň poučila ako sa robí. *Tak sme to vyskúšali a môžem len povedať sú to zlate ruky a chytré hlavy, ako si vedeli so všetkým poradiť z toho mala čo mali. Robili sme to spolu s kamarátom a je tak dobrá, že sa hneď zjedla. Dokonca aj deti si dali druhýkrát. Jedno viem isto - bude na Vianoce.

15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Prv ako začneme polievku uvaríme cukrovú repu. Necháme ju vychladnúť a nakrájame na 1,5 cm kocky. V zeleninovom vývare uvaríme koreniny uvedené z surovinách. Zalejeme huby s 500 ml horúcej vody a necháme ochladiť. To sme si všetko urobili vopred. Teraz začneme variť samotnú polievku. Do hrnca dáme zohriať maslo a na ňom urobíme zásmažku z dvoch lyžíc múky, tak aby bola až oriešková.
  2. Tú zalejeme s hubami aj s vodou z nich. Miešame, aby sa múka pekne rozvarila a varíme asi 10 minút.
  3. Prilejeme zeleninový vývar a varíme pokiaľ sa huby uvaria.
  4. Keď sú huby mäkké, nalejeme vývar z repy a pridáme nakrájanú repu. Rozvaríme a chvíľu povaríme. Zatiaľ si smotanu zmiešame s poslednou lyžicou muky.
  5. A nalejeme do hrnca. Varíme aspoň 15 minút.
  6. Do malého hrnčeka dáme ocot a cukor rozvariť a varíme aspoň 4 minúty. A potom vlejeme do polievky, pomaly miešame a varíme tak 8 minút.
  7. Na záver dosolíme ak treba, pridáme pokrájaný kôpor, premiešame a odstavíme zo sporáku. Najlepší by bol kôpor čerstvý, no keď je zima poslúži aj zmrazený. Necháme chvíľu postáť a máme hotové.
  8. Tu je už naložené na konzum. Som veľmi rád, že som tento recept získal a vyskúšal. Je to výborná polievka, ktorá bude toho roku zdobiť na vianočnom stole. Stačí tak malo a dobrota je na svete. Tak ak sa niekomu prihovorí táto polievka budem rád a kamarátova starká tiež, že ju aj druhí varia.