Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Už je to veľa rokov, čo som varila polievku z bažanta, asi rok sa na ňu chystám, ked som
na No.Salty objavila tento krásny recept na bažantiu polievku s vínom. Pošťastilo sa mi
dostať bažanta, dnes som ju s radosťou uvarila a je naozaj fantastická. Ide o polievku z
divého vtáka, ktorá je voňavá, výrazne korenenej aromatickej ostrej chuti, vylepšená
kvalitným suchým vínom,je nádherne voňavá po použitých ingredienciách, má krásnu
žltú farbu, je to silný vývar s liečivými účinkami, je úžasná.
6-8 porcií |
60 minút príprava |
150 minút na 70-80 °C |
Postup- Bažanta som zaliala studenou vodou, aby som ho mohla dočistiť, zbaviť krvi a nečistôt, broky som nenašla v bažantovi,umyla som ho poriadne pod prúdom studenej vody,...
- ...osušila som ho kuchynskou papierovou utierkou a rozsekla na doske na polovicu, ešte som ho dočiistila, išlo to dosť ťažko a koža sa ľahko trhala.
- Na hovädzie kosti som uložila obe polovice bažanta, ...
- ...zaliala som ho dostatočným množstvom studenej vody, osolila, pomaly som uviedla do varu, varila som ho na slabom ohni pomaly za priebežného zbierania peny - asi 120 minút, kým mäsko nebolo takmer mäkké. Bažant má pevné, tuhé mäso ako každá divina, preto vyžaduje dlhšiu prípravu ako kura.
- Zatiaľ som očistila všetku zeleninu, pokrájala som ju na menšie kusy.
- Pripravila som si všetky koreniny i šafrán.
- Ked bolo mäsíčko bažanta takmer mäkké, pridala som zeleninu, chilli papičky a koreniny.
- Varila som daľších 30 minút pomalým varom, kým bolo mäsko úplne mäkké, skúsila som do neho pichnúť vidličkou, vbehla ľahko,...
- ...vtedy som si pripravila Chardonnay,...
- ..priliala som ho do hotovej polievky, vypla som plyn a nechala som polievku asi 30 minút odstáť.
- Potom som vybrala mäsíčko a zeleninku do misy,....
- ...vývar som scedila, časť som odobrala, uvarila som v ňom domáce rezance.
- Na tanier som dala zeleninku uvarenú al dente, uvarené domáce rezance, obraté mäsíčko z bažanta, zaliala som horúcim vývarom a podávala, samozrejme, ja som tam musela mať svoje štipľavé chilli a dubáky:-)
Moji chlapi sú veľmi"polievkoví" a táto silná, zdravá a nová sviatočná ostrá a korenená varianta polievky z bažanta s vínom im úžasne chutila :-)
- Záber zblízka.
Bažant má pevné, veľmi chutné mäsíčko, vývar z neho je mimoriadne zdravý, posilňujúci, polievka bola výdatná, nádherne voňavá, ostrej a aromatickej chuti použitých korenín, krásnej žltej farby, číra, je to úžasná delikatessa, kvalitné suché víno zvýraznilo a podčiarklo fantastickiú chuť tejto polievky, pripravenej ináč ako je obvyklé.odporúčam vyskúšať, bažantia polievka patrí medzi sviatočné a slávnostné polievky a lahôdky.
Bažanty žijú na poliach, i v lesoch, najčastejšie v lužných lesoch, ale chovajú sa aj na farmách voľne, dokonca na gazdovstvách na dedinách vo volérach, je známych viac druhov, najznámejší je Bažant obyčajný a mnoho iných, je to kurovitý divý vták.
- Ešte som pridala fotku šafránu, ktoý som použila, len veľmi málo, naozaj len na hrot noža.
|