Polievka šošovicová

Autor receptu: marto990

Údené, zelenina a šošovica zahreje a poteší telo aj dušu. Takýmto mrkvovo cibuľovým základom robím viacero polievok. Pozor však na soľ, pokiaľ varíte s údeným. Dobrú chuť.

8
porcií
40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na drobno, a pomaly do zlatista popražíme.
  2. Na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu a petržlen.
  3. Vhodíme do hrnca, pridáme polku slepačej kocky, čierne korenie, bobkový list, oregano, červenú papriku, pretlačený cesnak a paradajkový pretlak. Zväčšíme plameň a prudko opražíme.
  4. Pridáme krkovičku, rebrá, zalejeme do polovice vriacou vodou.
  5. Prikryté varíme cca 30 - 40 minút na najnižšom plameni, aby to celé mierne bublalo.
  6. Za tento čas si očistíme zemiaky a na jemnom strúhadle nastrúhame.
  7. Ocutíme cesnakom, majoránkou, soľou, čiernym korením. Pridáme vajíčko.
  8. Premiešame.
  9. Sledujeme aj polievočku. Po 40tich minútach môžeme pridať aspoň 12 hodín vopred namočenú šošovicu, dobre premytú.
  10. Varíme zhruba 20 minút. Potom mäso a rebrá vyberieme. Mne sa z omelety zvýšili zemiaky so zeleninou. Keďže boli už uvarené, pridal som ich len k posledným 5 minútam varenia. Pokiaľ budete pridávať zemiaky surové, prípadne mrazenú zeleninu podľa svojej chuti, pridajte ich spolu so šošovicou.
  11. Nezabudni pražiť placky počas toho obliehania sporaka.
  12. Naberáme malé kopčeky zemiakovej zmesi, roztiahneme na tenšiu placku a pražíme do zlata, asi 6 minút z každej strany na miernom plameni.
  13. Mäsko nakrájame na kocky a oberieme ho aj z rebier.
  14. Na ozdobu som na oleji opražil škrabkou vytvorené mrkvové chipsy. Snáď si pochutíte.