Polievka šošovicová
Autor receptu: marto990
Údené, zelenina a šošovica zahreje a poteší telo aj dušu. Takýmto mrkvovo cibuľovým
základom robím viacero polievok. Pozor však na soľ, pokiaľ varíte s údeným. Dobrú chuť.
8 porcií |
40 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu nakrájame na drobno, a pomaly do zlatista popražíme.
- Na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu a petržlen.
- Vhodíme do hrnca, pridáme polku slepačej kocky, čierne korenie, bobkový list, oregano, červenú papriku, pretlačený cesnak a paradajkový pretlak. Zväčšíme plameň a prudko opražíme.
- Pridáme krkovičku, rebrá, zalejeme do polovice vriacou vodou.
- Prikryté varíme cca 30 - 40 minút na najnižšom plameni, aby to celé mierne bublalo.
- Za tento čas si očistíme zemiaky a na jemnom strúhadle nastrúhame.
- Ocutíme cesnakom, majoránkou, soľou, čiernym korením. Pridáme vajíčko.
- Premiešame.
- Sledujeme aj polievočku. Po 40tich minútach môžeme pridať aspoň 12 hodín vopred namočenú šošovicu, dobre premytú.
- Varíme zhruba 20 minút. Potom mäso a rebrá vyberieme. Mne sa z omelety zvýšili zemiaky so zeleninou. Keďže boli už uvarené, pridal som ich len k posledným 5 minútam varenia. Pokiaľ budete pridávať zemiaky surové, prípadne mrazenú zeleninu podľa svojej chuti, pridajte ich spolu so šošovicou.
- Nezabudni pražiť placky počas toho obliehania sporaka.
- Naberáme malé kopčeky zemiakovej zmesi, roztiahneme na tenšiu placku a pražíme do zlata, asi 6 minút z každej strany na miernom plameni.
- Mäsko nakrájame na kocky a oberieme ho aj z rebier.
- Na ozdobu som na oleji opražil škrabkou vytvorené mrkvové chipsy.
Snáď si pochutíte.