Polievka s hríbovým prachom – Zelenoštvrtková (fotorecept)

Autor receptu: sracz

. a mohla ba sa nazývať aj vegetariánska. Už som sa Vám bol „vyspovedal“ zo svojej „šporovlivosti“! Teda „náturou“ som niečo medzi Škótom, Židom a černochom. Ľutujem vyhodiť, čo sa v mojej kuchyni môže zúžitkovať. Tentoraz to boli hrubšie konce špargle, lebo tenšie (33´pečené na ololeji, so soľou a MČK) som podával so pstruhmi na bylinkách. Ostatné som „vylágroval“ z chladničky. Podľa názvu správne tušíte, že som ju skombinoval a „ukuchtil“ na Zelený štvrtok, tak som si ňou tento sviatok uctil!

10
porcií
30 minút
príprava
33 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. prehliadka ingrediencií v „pohotovosti“; cibuľa mi v komore „vyrašila“ – zelené pierko jej pekne „stojí“ – tak uznajte, že som ju musel použiť
  2. tečúcou vodou, pokrájal asi na 10 mm kúsky, vložil do menšieho hrnca, zalial vodou, pridal bobkový list, pretlačený cesnak, soľ a MBK (Mleté Biele Korenie) podľa chuti; priviedol do varu, nastavil prevádzkovú teplotu a nechal ~ 11´ variť; poznámka pre „štartujúcich“ – špargľu na jedenie triedime tak, že chytíme jeden „klások“ do rúk a ohneme do oblúka, až sa zlomí; časť s vrcholcom použijeme na varenie (parenie), pečenie, …; podľa dĺžky „hrubého“ konca odrežeme celý zväzok (~ 25 ks) a použijeme na krémovú, alebo kombinovanú, polievku, ako teraz ja
  3. pokračoval som podľa mojej „klasickej technológie“ na varenie zeleninových (vegetariánskych) polievok – postrúhanú cibuľu som zalial 2 PL slnečnicového oleja, krátko orestoval, pridal úhľadne pokrájané dve mrkvy, petržlen, kvaku, stonky zeleru, prisypal sladkú mletú červenú papriku a mletý ďumbier, premiešal a krátko podusil, až zelenina „pustila“ vlastnú šťavu
  4. teraz som pridal pokrájaný kel, petržlenovú a zelerovú vňať, ružičky karfiolu, mletú rascu, sušený ligurček a hubový „prach“ (ten mi ostal ako zvyšok vo vrecúšku po darčeku sušených húb od kamarátov a kamalások z domova na „Vihodze“); jemne premiešal, krátko podusil a zalial ~ 1 500 ml horúcej vody (rátal som aj s variacou sa špargľou)
  5. po „slabej“ polhodinke budúca polievka získala takúto podobu
  6. medzitým už bola aj špargľa „na mäkko“ – stačilo ju už iba rozmixovať na krémovú kašu ponorným mixerom a
  7. vliať do polievkového „základu“
  8. do vriacej polievky už stačilo vsypať ~ 100 g cestoviny (mal som lastúrniky „Csiga“), zamiešať, dochutiť a ……. hotovo! Mala vynikajúcu „paletu“ chutí a hriala na duši i v brušku!
  9. takýto „parazit“ – v tvare obrovských tŕňov - mi na jednom hrabe v záhrade vyrástol v priebehu zimy; nevie náhodou niekto z Vás „botanikov“ o aký druh ide?
  10. a ešte detail
  11. a ešte jeden