Polievka – Rajský krém – alebo – môj Bisque po Slovensky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… vznikla, lebo sa „našinec zaťau“! … a keď sa „našinec zatne“, tak to je tak, ako raz niekedy v starodávnom thajskom chráme, kde mali vyše päť tonovú sochu Budhu, z čistého zlata. Socha tam stála len tak, na „čisto“. Bez akejkoľvek ochrany! Keď sa návštevníci sprievodcu opýtali, či sa neobávajú, že ju niekto ukradne, odpovedal: „bez obáv, je na to príliš ťažká“! … a vtedy sa, vzadu stojaci Slováčisko, popod fúzy zachechtal a zahundral si, akože pre seba: „len aby, lebo keď sa našinec zatne, …“!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. … tak, tak akosi to bolo aj s touto mojou novou polievkou. Moje krajšie JA niečo podobné (Tomato Basil Bisque) zo pár razy kúpilo, za hriešne peniaze, v obchode s honosným označením „Gateway Market“. „Hádzala“ to do seba s vervou a obrovskou chuťou, „ľigala jak kačka nokerľe“ a pochvaľovala si „to je fajn, to je dobrota“! Nevydržal som a reku, milá moja, nože, proskám pekne, môžem ochutnať?!? Bolo mi to dovolené! Pravdu mala! Nebolo to najhoršie. … a než mi sústo preputovalo do žalúdka, v duchu som si popod fúzy zahundral: „tak to by musel čert na babe jazdiť, aby som takéto niečo nedokázal aj ja“! … a veru dokázal!!! … a ešte lepšie! … a chutilo! … a viac sa už ale v „Gateway“ nekupuje! Na obr. vidíte základ toho, čo som potreboval.
  2. tri stredne veľké olúpané zemiaky som pokrájal na malé kocky a umyté som ich nechal uvariť v slanej (~ 2 KL) vode
  3. olúpal som cibuľu (mal som zvyšok červenej a jednu bielu), tri veľké strúčiky cesnaku, pokrájal som „hodnú“ kyticu čerstvej petržlenovej vňate aj s „vetvičkami“, 3 zelerové stonky, otvoril som dve 411 g konzervy už olúpaných a pokrájaných paradajok a do drôteného „vajíčka“ som vložil prelomené bobkové listy a klinčeky
  4. na dno polievkového hrnca som nastrúhal cibuľu, zalial som ju 2 PL olivového oleja (ale v tomto prípade môžete použiť aj slnečnicový, či kukuričný); cibuľu som nechal „zosklovatieť“ a pridal som dve PL čerstvého masla
  5. po minútke_dvoch som pridal pokrájané stonky zeleru, čerstvo MČK, KL soli a dve PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera (múžete ho nahradiť 1 KL sušeného v prášku a ak nemáte ani ten, tak ho jednoducho vynecháte); premiešal, krátko podusil a
  6. prilial olúpané a pokrájané paradajky (ak nemáte konzervované, použijete klasiku; t.j. asi 1 kg umytých paradajok „plytko“ na dolnom konci nadrežete do „kríža“ a na 90÷120´´ zalejete vriacou vodou, šikovne, ale opatrne, olúpete a pokrájate na drobno)
  7. po prevretí som pridal prelisované strúčiky cesnaku, dobrý ¼ liter hovädzieho vývaru, pokrájanú petržlenovú vňať, asi 120 mm „drievko“ škorice, drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom a klinčekami, priložil halúzku ligurčeka lekárskeho a to všetko nechal povariť do „hotova“
  8. keďže ligurček, škorica, klinčeky a bobkový list (vo „vajíčku“) už svoju „misiu“ dokončili, putovali do biologického odpadu; do horúceho „základu“ som teraz pridal uvarené zemiaky aj s vodou, kopcovitú PL kukuričného škrobu „rozšprudľovaného“ v skoro pol litri čerstvého studeného mlieka a tento celý voňavý „komplet“ som dôkladne spojil pomocou ponorného mixéra
  9. nechal som ho prevrieť a počas miešania som prilieval 250 ml „škatuľku šlahetky“ (šľahačkovej smotany)
  10. dosolil a „doeMČeKoval“, pridal chlapskú hrsť pokrájaných lístkov bazaličky voňavej a
  11. za horúca podával, ozdobené lístkami bazalky, ako voňavý rajský krém; sme síce bez snehu, ale za to teploty sa ustálili v rozmedzí – 7 ÷ - 12 °C a takáto horúca dobrota naozaj dobre padne; jej ďalšou výhodou je, že sa môže konzumovať aj „na studeno“, čiže v letných horúčavách osvieži; nuž a návrh pre tých, čo nemôžu bez mäsa ani krok, jedli sme ju aj s „rezancami“ hovädziny, ktorá nám zvýšila z polievky po návšteve švagra Lacka s manželkou Che-Yen a taktiež chutila!!!