Polievka pórová so svítkom

Autor receptu: dvorka

Túto polievku nám mamka varievala od jesene keď už bol dostať pekný veľký pór. Polievka je to normálna, ale ten po česky nazvaný svítek je niečo, kvôli čomu sme všetci polievku milovali. Dočítala som sa že pór je nielen zdravá zelenina, ale je veľmi dobrá pri diéte na odbúranie tukov. Tak som si ju dnes uvarila.

3
porcie
20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som si opražila na troške oleja hladkú múku. Zaliala som ju 3 dl studenej vody a miešala, aby sa hrudky rozvarili.
  2. Do tejto zavárky som dala mrkvu nakrájanú na kocky,
  3. pór nakrájaný na polmesiačky
  4. pridala som aj plátky z dvoch strúčikov cesnaku a nakoľko je chrípkové obdobie jeden strúčik som zjedla. Všetko poriadne miešam, potom si dám variť do kanvice asi liter vody.
  5. Vlejem vriacu vodu, pridala som jeden mrazený kurací vývar. Vždy keď varím mäsovú polievku, dva kelímky od jogurtu silného vývaru si odložím do mrazničky.
  6. Pridám soľ, vegetu, muškátový kvet alebo nastrúhaný muškátový oriešok. Dáva sa len štipka, lebo ináč polievka zhorkne.
  7. Polievku nechám variť pol hodiny, zatiaľ si urobím svítek. Dve vajíčka si dám do misky, pridám strúhaný syr, ten však nemusí byť.
  8. Krupicou vajcia zakryjem, trošinku posolím a pridám štipku prášku do pečiva.
  9. Najlepšie mixérom metličkou vymiešať do penista. Cestíčko by malo byť polotuhé.
  10. Na panvicu si dám za nie plnú lyžičku oleja a plátok rastlinného masla Hery. Nechám na najnižšej teplote roztopiť a až začne tuk bublinkovať, rozotriem v panvici cesto.
  11. Asi takto. treba si pomôcť vareškou v jednej ruke a stierkou v druhej.
  12. Zakryjem a nechám piecť na najnižšej teplote kým sa neozýva spod pokličky pukot. Okraj svítku musí byť ružový, tak ako keď sa robí palacinka.
  13. Svítek vyberiem, tuk trocha ponaháňam po panvici a cesto položím opačnou stranou dopiecť aj na druhej strane, už nezakrývam. Zas pečiem kým sa spodok pekne nezapečie. Ako dlho, som nikdy nepozerala. Vždy robím od oka.
  14. Upečený svítek preložím na dosku a krájačom na pizzu alebo nožom pokrájam na malé štvorčeky. Cesto je chrumkavé, natvrdlé, no v polievke sa napije a nerozpadáva sa.
  15. Takto to vyzerá po nakrájaní.
  16. Svítek servírujem do stredu horúcej polievky a podávam. Polievka je chutná, sýta a zdravá.