Kuracia polievka

Polievka na chytenie mládenca (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

V origináli sa to volá Legényfogó leves a má svoj príbeh. Koluje z nej viacero verzii, tu vám prinášam moju.

4
porcie
10 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Podobnou polievkou vraj raz jedna mater chytila svojej dcére ženícha, keď u nich bol na vohľadoch. Tak teraz, na Valentína, môžete skúsiť šťastie aj vy. Ja som toho svojho chytila na iné (jedlo), samozrejme :) Ako som spomínala, varieva sa viacero variantov, buď na cibuľovom základe podusená zelenina s mäsom, zaliate vývarom a ku koncu pridať pečeň, alebo často pridávajú aj čerstvé huby, dokonca mäsové guľky zavárajú, niekde ochucujú bobkovým listom, estragónom, horčicou, citrónovou šťavou... ale to už ide moc do kuracej ragú polievky s estragónom, na ktorú tu mám recept mimochodom tiež. Môj postup je nasledovný: očistenú zeleninu som nakrájala na hrubšie kocky a dala variť do 2 l osoleného kuracieho vývaru spolu s korením. Asi po dvadsiatich minútach varu som k polomäkkej zelenine pridala umyté a nakrájané kuracie prsia.
  2. Keď už bola zelenina mäkká, pridala som aj dobre premytú a pokrájanú kuraciu pečeň. Tá potrebuje naozaj len pár minút. Mrazený hrášok je niekedy zradnejší, ak viem, že sa uvarí hneď, dávam ho tiež až na konci. Tak ako teraz.
  3. Doladím už len smotanou, prípadne dosolím a posypem posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Chuťovo mi táto polievka pripomína babkinu, lebo aj ona pridávala do mäsovej polievky pečeň, ak mala. Žiadna surovina tu nie je dominantná, cítiť všetko, keď sa do toho človek zahryzne. Urobte si ju takú bohatú, akú uznáte za vhodné, aby chutila hlavne tým vašim doma.