Zeleninová polievka
Polievka môjho detstva (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Mám na jazyku chuť a v nose cítim vôňu zeleninovej polievky, ktorú mama robievala veľmi často. Najviac mi v nej chutili gombolce - guľky s opraženým rožkom a petržlenovou vňaťkou. Robila ju na masle. Niektorý deň som pocítila neodolateľnú túžbu, aby som ju pripravila. Dostala som od susedky mrkvu aj petržlen zo záhradky, tak som dlho neotáľala.
Postup
- Očistenú a umytú zeleninu nakrájam na plátky alebo malé hranaté útvary, niečo aj postrúham. V hrnci roztopím 1 lyžicu masla a zeleninu poopekám, prisypem ml. papriku zamiešam a hneď zalejem horúcou vodou, tu asi 1,7 l. Osolím a nechám zovrieť, stíšim plameň a pomaličky varím do polomäkka.
Rožok si buď nakrájam a opečiem nasucho na panvici alebo opečiem v hriankovači a potom nakrájam na malé kocky.
- Pridám múku, soľ, posekanú vňaťku, lyžicu rozpusteného masla a vajce, dôkladne premiešam a pridám toľko vody, aby som dostala polohustú masu.
- Ruky si navlhčím a robím z masy guľky veľkosti pingpongovej loptičky, hneď ich vkladám do vriacej polievky, ale nemiešam.
- Miešam až vtedy, keď sa guľky zavaria, aby sa nerozpadli. Varím ich ešte asi 10 minút.
- Do tejto polievky môžete dať samozrejme ľubovoľnú zeleninu, akú máte poruke, ako napr. aj brokolicu, karfiol, hrášok či zelenú fazuľku. Je to letná, ľahká polievka, vďaka guľkám však zasýti. Dobrú chuť k nej!