Zeleninová polievka

Polievka môjho detstva (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Mám na jazyku chuť a v nose cítim vôňu zeleninovej polievky, ktorú mama robievala veľmi často. Najviac mi v nej chutili gombolce - guľky s opraženým rožkom a petržlenovou vňaťkou. Robila ju na masle. Niektorý deň som pocítila neodolateľnú túžbu, aby som ju pripravila. Dostala som od susedky mrkvu aj petržlen zo záhradky, tak som dlho neotáľala.

Postup

  1. Očistenú a umytú zeleninu nakrájam na plátky alebo malé hranaté útvary, niečo aj postrúham. V hrnci roztopím 1 lyžicu masla a zeleninu poopekám, prisypem ml. papriku zamiešam a hneď zalejem horúcou vodou, tu asi 1,7 l. Osolím a nechám zovrieť, stíšim plameň a pomaličky varím do polomäkka. Rožok si buď nakrájam a opečiem nasucho na panvici alebo opečiem v hriankovači a potom nakrájam na malé kocky.
  2. Pridám múku, soľ, posekanú vňaťku, lyžicu rozpusteného masla a vajce, dôkladne premiešam a pridám toľko vody, aby som dostala polohustú masu.
  3. Ruky si navlhčím a robím z masy guľky veľkosti pingpongovej loptičky, hneď ich vkladám do vriacej polievky, ale nemiešam.
  4. Miešam až vtedy, keď sa guľky zavaria, aby sa nerozpadli. Varím ich ešte asi 10 minút.
  5. Do tejto polievky môžete dať samozrejme ľubovoľnú zeleninu, akú máte poruke, ako napr. aj brokolicu, karfiol, hrášok či zelenú fazuľku. Je to letná, ľahká polievka, vďaka guľkám však zasýti. Dobrú chuť k nej!