Batatova polievka
Polievka „Bojovníčka proti chrípke“ (videorecept)
Autor receptu: tvvarecha
Domáca protichrípková „medicína“. Kuchár v televíznom štúdiu TV Varecha nás naučil
polievku, ktorá je vraj zaručenou Bojovníčkou proti chrípke. Vyskúšajte.
Huby shiitake sú chuťovo veľmi výrazné, podstatne však je, že tieto huby podporujú
imunitu a obsahujú veľa antioxidantov. Nezamieňajme s inými hubami. Ak neviete zohnať
huby shiitake (my sme ich zohnali v bežnom bratislavskom hypermarkete, ktorý má
pobočky po celom Slovensku), tak ich v recepte vynechajte.
Postup
- Nakrájame jednotlivé prísady. Cibuľu na malé kocky, bataty (sladké zemiaky) na väčšie kocky, cesnak a čili papričku tiež na malé kocky.
- Na strúhadle nastrúhame zázvor.
- Bataty naukladáme na tanier.
- Cibuľu a cesnak položíme na druhý tanier.
- Čili papričku a zázvor položíme na tretí tanierik (stačí menší, keďže kociek zázvoru a čili papričky máme málo).
- Do hrnca nalejeme olej, pridáme cesnak a cibulu a orestujeme.
- Po pár minútach pridáme zázvor a čili papričku. Premiešame a chvíľu restujeme.
- Pridáme kocky batatov a premiešame. A potom nasypeme do hrnca kustovnicu čínsku (goji) a huby shiitake a poriadne premiešame.
- Zalejeme vývarom, hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme 15 minút.
- Na záver rozmixujeme obsah hrnca (ideálne ponorným mixérom ponoreným do hrnca - viď video).
- Potom už len osolíme a okoreníme podľa chuti. Premiešame. Prípadne ozdobíme a môžeme papať.