Poke

Poke bowl s tofu

Autor receptu: mravecvkuchyni

3-4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ryžu umyjeme pod studenou vodou kým nie je voda čistá a dáme ju do hrnca s vodou v pomere 1 hrnček ryže 2 hrnčeky vody. Osolíme, zapneme sporák na najsilnejšie (ale najmenší varič) kým ryža nezačne vrieť, potom hrniec zakryjeme pokrievkou, ohrev stíšime na najslabšie a necháme variť presne 18 minút. Po 18 minútach necháme ešte dôjsť 5-10 minút pod pokrievkou. (Počas varenia nedávame dole pokrievku, veríme procesu.)
  2. Pripravíme si omáčku na ryžu z majonézy, medu a sriracha mayonézy. Všetko ako je v surovinách napísané spolu zmiešame. Omáčka by mala byť veľmi jemne pikantná, sladká a majonézová.
  3. Nakrájame si zeleninu a ovocie, mrkvu strúham so škrabkou, ostatná zelenina na kolieska alebo kocky, podľa chuti môžete pridať na čo máte chuť.
  4. Uvarenú ryžu rozprestrieme na plech alebo tanier kde ju necháme trochu ochladiť. Následne zmiešame s omáčkou ktorú sme si pripravili v kroku č. 2.
  5. Tofu (údené alebo nie, podľa chuti, mne osobne chutí lepšie údené) nakrájame na malé kocky a zalejeme sójovou omáčkou a necháme postáť 10-15 minút aby nasiaklo. Na panvicu dáme olej a keď je rozpálený, tofu orestujeme aby malo zlatistú farbu (cca 10-15 minút).
  6. Do misky dáme na spodok ryžu zmiešanú s omáčkou a na vrch poukladáme orestované tofu, zeleninu a ovocie podľa chuti. Pofŕkame zvyšnou omáčkou a vychutnávame!