Tiramisu
Pohárové tiramisu (fotorecept)
Autor receptu: yong
Jediné tiramisu, ktoré vždy robím je práve toto, je už rovno naporcované a pripravené na konzumáciu.* Napadlo mi to, keď som videl, že vo veľa hipsterských podnikoch sa podáva tiramisu v jogurtových pohároch za 4-5 €, čo bola v mojom prípade cena surovín na 13 pohárov.
13 porcií |
90 minút príprava |
Postup
- Najprv nachystám jogurtové poháre, ktoré umyjem. Smotanu na šľahanie vyšľahám a dám do chladničky, aby stuhla. Pripravím si zároveň dve šálky marha silnej kávy (žiadna neska ani Popradská káva, osobne používam Lavazza Oro), zakiaľ čo ju budeme potrebovať nám vychladne.
- Vajcia rozdelím na žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľahám sneh a dám do chladničky, žĺtky vymiešam s cukrom. Ak sa Vám nedarí vyšľahať sneh (napríklad tam kvaplo troška žĺtka), pomáha pridať trochu soli.
- Po tom čo mám pekne rozmiešané žĺtky s cukrom si pridám mascarpone (v úplne krajnom prípade je možné ho nahradiť ricottou - používa sa pri light verzii tiramisu). Aby sa lepšie rozmiešalo, je možné ho vybrať z chladničky pol hodinu pred začatím, dá sa ale pekne vymiešať i s metličkou. Keď je zmes bez hrudiek od mascarpone, tak vmiesim vyšľahanú šľahačku a sneh. Následne si môžem vytiahnuť Savoiardi.
- Piškóty prekrojím na polovicu a môžem začať plniť poháre krémom. Asi do 1/4 pohára dám mascarpone krém, piškótu (dve polovičky) namočím do kávy (ale len tak, aby nezmäkla, ale zároveň aby nebola suchá), väčšinou mi to vychádza na tri otočenia v káve.
- Na piškótu vložím lyžičkou krém a na ňu opäť do kávy namočenú piškótu, ukončím to zase krémom. A poháre môžem jemne zavrieť/prikryť, ešte ich totiž potrebujeme posypať.
- Po tom, čo som minul všetok krém, dám poháre k sebe a posypem cez sitko vrch tiramisu holandským kakaom. Potom sa už môžu poháre zavrieť a odložiť do chladničky, zmes tak sadne.