Pohánkový nákyp s jablkami
Autor receptu: beata123
Ďalšia varianta klasického ryžového nákypu :)
Postup
- Začneme ako s klasickou krupicovou kašou. Dáme zohriať mlieko, keď začne vrieť, pridáme pohánku (najlepšie vopred namočenú) a za stáleho miešania cca 5 min varíme. Potom pohánku odstavíme a prikrytú pokrievkou necháme asi polhodinu oddýchnuť.
- Medzitým si ošúpeme jablká a postrúhame ich. Dochutíme škoricou a pridáme hrozienka, prípadne orechy.
- Do vychladnutej zmesi (konzistencie asi ako ryža na ryžový nákyp) primiešame rozpustené maslo a cukor podľa chuti.
- Pripravenú misu vymažeme maslom a uložíme do nej prvú polovicu kaše, ako ďalšiu vrstvu dáme jablkovú zmes a prikryjeme druhou časťou pohánkovej kaše.
Vložíme do rúry a pečieme cca 45 min, najprv 180 °C, neskôr znížime teplotu.
Ozdobiť môžme jabĺčkami, roztopeným maslom alebo šľahačkou.