Pohánkové linecké s makom
Autor receptu: sjuz
Tieto Vianoce budú bezlepkové, pridávam preto tento skvelý recept na linecké z pohánkovej múky, ktorá je prirodzene bezlepková. S cestom sa pracuje skvele, len ho treba nechať odpočinúť aspoň deň v chladničke.
A keďže je v ceste celý mak, ako džem na zlepovanie by sa hodil slivkový. Ja som robila aj s ríbezľovým želé, ale aj so slivkovým.
15 minút príprava |
10 minút na 160 °C |
Postup
- Všetky suroviny zmiešať , keď sa vám bude zdať cesto príliš suché, pridajte žĺtok. V recepte sú preto napísane tri kusy. Dajte na začiatok dva, a podľa hustoty cesta už uvidíte, či treba pridať.
- Cesto necháme zabalené vo fólii v chladničke do druhého dňa, pred pečením vyberieme na chvíľu, aby trochu zmäklo.
Vyvaľkáme a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
Piekla som na papieri na pečenie, na 160 st.C teplý vzduch cca 10 min.
Treba sledovať, každá rúra pečie inak.
- Z tejto dávky mi vyšlo cca 22 kúskov o priemere cca 5 cm, nie príliš hrubé cesto, cca 3 mm vysoké.