Bezlepkové crumble

Pohánkové crumble s blumami bez lepku

Autor receptu: novalim

Rozmýšľate čo na raňajky? A bez lepku? Máme pre vás tip. Pripravte si pohánkové crumble s blumami a vlašskými orechami podľa nášho receptu.* Šťavnaté blumy, nasekané vlašské orechy a chrumkavá krusta na povrchu vám spraví náladu na celý deň. Tento recept je vskutku neodolateľný a ako dezertom ním ohúrite aj priateľov na akejkoľvek party.

4
porcie
50 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Blumy umyjeme, osušíme, vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. V miske ich zalejeme citrónovou šťavou a medom. Dobre premiešame.
  2. Štyri zapekacie misky s priemerom približne 8 cm vytrieme trochou masla (pokojne z toho odváženého) a vysypeme 1 PL strúhanky. Blumy rovnakým dielom porozdeľujeme a poukladáme na dno misiek. Múku, orechy, zvyšok strúhanky, škoricu, muškátový oriešok, cukor a štipku soli premiešame spolu v miske. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a prstami spracujeme na mrveničku, ktorú nasypeme na blumy v miskách. Povrch uhladíme a jemne pritlačíme, aby sa zmes z misiek nesypala von.
  3. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C, kým sa blumy uvaria a na povrchu sa vytvorí zlatohnedá chrumkavá krusta. Trvá to približne 30-40 minút.
  4. Po upečení vyberieme z rúry a necháme len mierne vychladnúť. Crumble chutí najlepšie teplé (nie však horúce). Podávame s bielym krémovým jogurtom.