Bryndzový koláč

Podplamenník alebo slovenská pizza (fotorecept)

Autor receptu: rimm

Podplamenník je taká slovenská pizza. Chlebove cesto - a na vrch niečo mňam.* My sme krajina, kde máme mlieko, maslo, bryndzu, slaninku... tak namiesto pesta a kečupu používame tie naše tradičné ingrediencie. Presne ako Taliani ukladajú na vrch čo majú a čo im chutí, aj u nás je to podobne. O jeden základný recept sa s vami podelím.

10
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Spravíme kvások (mlieko, štipka cukru, droždie). Do múky nastrúhame vopred uvarené zemiaky, osolíme, pridáme vajíčko, olej, kvások a vymiesime cesto. Necháme ho vykysnúť.
  2. Cesto dáme na vymastený alebo papierom vystlaný plech.
  3. Na vrch dáme ingrediencie podľa chuti. Bryndzu s vajíčkom a smotanou vymiešame dokopy.
  4. Poukladáme všetko na cesto.
  5. Zalejeme smotanovo-bryndzovou polevou. Posypeme nasekaným kôprom a dáme piecť na 185 °C cca 25-30 minút.