Pochúťka zrelého leta (fotorecept)

Autor receptu: pacik

Keď si zemiaky zmyslia, že pre tento rok už toho majú dosť, je čas na túto pravú, nefalšovanú, kysuckú dobrotu.

Suroviny

Postup

  1. Vyzbrojení motykou a vedierkom vyberieme sa do záhrady opáčiť, aká bude tohtoročná úroda.
  2. Základnú potravinu už máme, môžeme sa pustiť do varenia.
  3. Zemiaky zľahka zbavíme šupky. Nemýliť si so zemiakmi "na loupačku", tieto sa vždy ošúpali, má to svoj význam. Umyté dáme do hrnca, osolíme, pridáme zopár zrniečok rasce a dáme variť.
  4. Zemiačiky bublajú a my musíme dať pozor, aby sa nerozvarili, ale aby boli také akurát.
  5. Uvarené ocedíme, dáme na tanier, nalejeme si za riadny hrnček kyslého mlieka, ak sme praváci do ľavej ruky zoberieme zemiak, do pravej hrnček s mliekom, ak ľaváci tak opačne a vychutnávame si jedlo našich predkov. Keďže zemiaky sú ošúpané, nemusíme sa babrať zo šupkou, len si ujedáme, zapíjame a tešíme sa pekným výhľadom.