Pochúťka zrelého leta (fotorecept)
Autor receptu: pacik
Keď si zemiaky zmyslia, že pre tento rok už toho majú dosť, je čas na túto pravú,
nefalšovanú, kysuckú dobrotu.
Postup
- Vyzbrojení motykou a vedierkom vyberieme sa do záhrady opáčiť, aká bude tohtoročná úroda.
- Základnú potravinu už máme, môžeme sa pustiť do varenia.
- Zemiaky zľahka zbavíme šupky. Nemýliť si so zemiakmi "na loupačku", tieto sa vždy ošúpali, má to svoj význam. Umyté dáme do hrnca, osolíme, pridáme zopár zrniečok rasce a dáme variť.
- Zemiačiky bublajú a my musíme dať pozor, aby sa nerozvarili, ale aby boli také akurát.
- Uvarené ocedíme, dáme na tanier, nalejeme si za riadny hrnček kyslého mlieka, ak sme praváci do ľavej ruky zoberieme zemiak, do pravej hrnček s mliekom, ak ľaváci tak opačne a vychutnávame si jedlo našich predkov. Keďže zemiaky sú ošúpané, nemusíme sa babrať zo šupkou, len si ujedáme, zapíjame a tešíme sa pekným výhľadom.