Pochúťka pre Štefana

Autor receptu: trijana

Tento recept som si vymyslela sama, ked sa mi narodil vnuk a chcela som, aby si moji priatelia ten moment zapamatali prijemnym gastronomickym zazitkom. Prednostou tohto receptu je jeho kvalitne zlozenie a harmonicka chut. Zaujimavy je kvoli tomu, ze spaja moju povodnu lasku k slovenskym pochutkam zo zemiakov a balkanske kulinarske bohatstvo v ktorom uzivam uz vise 30 rokov.

16
porcií
120 minút
príprava

Postup

  1. zemiaky varit v supke, nechat vychladnut, osupat a pretlacit. S mukou, troskou vody, oleja a soli vymiesat tvrdsie cesto, skoro ako na domace rezance. Vyformovat gulky velkosti priemernej cibulky a na mukou posiatej doske rozvalat tenku palacinku, ktora sa potom z jednej aj druhej strany opeka na palancinkarni s nelepiacim povrchom bez pouzitia oleja. Z tohto mnozstva sa moze vyrobit cca 16 palaciniek
  2. Vykostime stehienka a nakrajame na rezance. Na rozohriatom oleji ich vydusime do makka. Pocas dusenia korenime sojovou omackou a podla chuti solime.
  3. Na cibulke dusime zelenu fazulku, ked trosku zmakne, dodame nastruhanu mrkvu a nakrajany baklazan, ktory sme predtym na panvici zo vsetkych stran opiekli a osupali. Paradajky zalejeme vriacou vodou a tiez osupeme, nadrobno nakrajame a dodame k fazulke. V priebehu dusenia korenime ciernym mletym korenim, currie a solime podla chuti. K hotovej makkej zmesi dodame podusene maso a este chvilu spolu dusime.
  4. Zmesou zeleniny a masa plnime zemiakove palacinky tak, ze zmes, ciastocne ocedenu, vlozime do stredu palacinky, ktoru potom prelozime na pola a potom este raz na pol. Plnene palacinky poukladame do hlbsieho pekaca velkosti cca 40x25, ktory sme predtym dobre namazali olejom nie vela, ale pozorne zo vsetkych stran. Ked je pekac plny, palacinky polejeme so stavou z dusenia a nakoniec prekryjeme nastruhanou gaudou. Hlinikovou foliou pokryjeme pekac a dame do truby, zahriatej na 150 az 200C, zalezi ako vam truba pracuje a nechame piect cca 40 minut.