Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Idem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy.

3-4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Použila som 2 vykostené kuracie stehná a kúsok bravč. pliecka. Bolo strašne škaredé, musela som ho riadne opracovať.
  2. Mäso som pomlela, pridala syrovú hrudku pokrájanú na drobné kocky, korenie, soľ a mrazenú petržl. vňať. po dôkladnom premiešaní som zo zmesy vytvárala guľky o niečo väčšie ako orech.
  3. Obalila som ich v múke, vyšlo mi 15 kusov.
  4. Zatiaľ som postavila vodu na vyvarenie halušiek. Dopredu uvarené a vychladnuté zemiaky som ošúpala a najemno postrúhala, pridala s nim strúhaný syr, soľ, vajce, skoro celý kelímok kyslej smotany a toľko múky, aby som dostala polomäkké cesto.
  5. vo vyššej a väčšej panvici som na masti opekala mäsové guľky. Najlepšie sa obracajú rýchlym posúvaním panvice na platni sem a tam, tak ako to vidieť u profesionálov.
  6. Po opečení som ich povyberala kliešťami do misy a uložila do zavretej rúry, kým pripravím omáčku. Na výpeku som opiekla nadrobno pokrájanú cibuľu spolu so slaninou.
  7. A tu som si dovolila pozmeniť trocha postup, p. kuchár dával ako prvý vývar. Ja som ako prvé priliala asi deci vína, nechala ho skoro všetko odpariť, nasledovala paradajková šťava
  8. a hneď aj horúci mäsový vývar
  9. Omáčka začala vrieť, vtedy som do nej ponakladala mäsové guľky a pod pokrievkou nechala dusiť asi 25-30 minút.
  10. Medzitým zovrela voda, osolila som ju a z mokrého lopárika som do nej nožíkom hádzala halušky, trocha ich povarila a cedidlom vybrala do studenej vody a potom nechala stiecť. Zvyšok cesta som pretrela cez haluškáreň, aby boli aj drobnejšie halušky.
  11. Takto vyzerali hotové guľky v redukovanej omáčke
  12. takéto netradičné zemiakové halušky sa k tomuto jedlu veľmi hodia