Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto jedlo nepatrí medzi moje najobľúbenejšie, ale manžel ho má veľmi rád - hlavne nech je to zeleninovo-mäso-rajčinové a je spokojný :-)

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kel rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme a odrežeme hrubé časti. Dáme do paráka a paríme asi 5 minút, alebo zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu spariť.
  2. Keď máme listu sparené vložíme do paráka ryžu, alebo ju uvaríme obvyklým spôsobom. Ja som robila 1 šálku ryže, 2 šálky vody, soľ a parila som 20 minút.
  3. Pripravíme si plnku: mleté mäso, ryžu, vajcia, nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak zmiešame a dochutíme soľou a korením, pridáme petržlenovú vňaťku. Ja som použila bravčové, ale lepšie je bravčové + hovädzie.
  4. sparené kelové listy si rozprestrieme, do stredu dáme mäsovú plnku a zabalíme ako balíček.
  5. naukladáme tesne vedľa seba do nádoby a dáme pariť asi na 30 minút. Ak budeme robiť v rúre, zalejeme vývarom, alebo vodou do ktorej sme pridali bujón, prikryjeme a dáme do trúby na slabú hodinku.
  6. Pripravíme si omáčku: do hrnca si dáme celú cibuľu, cesnak, asi 3-4 bobkové listy, 8 ks nové celé korenie, 2-3 klinčeky a 1 bujón. Ja používam sypký bujón. Zalejeme to drvenými rajčinami a dáme variť tak na 20 minút aby sa koreniny vyvarili.
  7. Potom omáčku precedíme, alebo vyberieme všetky koreniny, dochutíme cukrom, soľou a korením.
  8. Kelové plnené listy podávame s rajčinovou omáčkou a zemiakmi. Z plnky čo mi ostala som urobila guľky, obalila v strúhanke a zapiekla v trúbe.