Plnený kelový list s rajčinovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toto jedlo nepatrí medzi moje najobľúbenejšie, ale manžel ho má veľmi rád - hlavne nech je to zeleninovo-mäso-rajčinové a je spokojný :-)
6 porcií |
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Kel rozoberieme na jednotlivé listy, umyjeme a odrežeme hrubé časti. Dáme do paráka a paríme asi 5 minút, alebo zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu spariť.
- Keď máme listu sparené vložíme do paráka ryžu, alebo ju uvaríme obvyklým spôsobom. Ja som robila 1 šálku ryže, 2 šálky vody, soľ a parila som 20 minút.
- Pripravíme si plnku: mleté mäso, ryžu, vajcia, nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak zmiešame a dochutíme soľou a korením, pridáme petržlenovú vňaťku. Ja som použila bravčové, ale lepšie je bravčové + hovädzie.
- sparené kelové listy si rozprestrieme, do stredu dáme mäsovú plnku a zabalíme ako balíček.
- naukladáme tesne vedľa seba do nádoby a dáme pariť asi na 30 minút. Ak budeme robiť v rúre, zalejeme vývarom, alebo vodou do ktorej sme pridali bujón, prikryjeme a dáme do trúby na slabú hodinku.
- Pripravíme si omáčku: do hrnca si dáme celú cibuľu, cesnak, asi 3-4 bobkové listy, 8 ks nové celé korenie, 2-3 klinčeky a 1 bujón. Ja používam sypký bujón. Zalejeme to drvenými rajčinami a dáme variť tak na 20 minút aby sa koreniny vyvarili.
- Potom omáčku precedíme, alebo vyberieme všetky koreniny, dochutíme cukrom, soľou a korením.
- Kelové plnené listy podávame s rajčinovou omáčkou a zemiakmi. Z plnky čo mi ostala som urobila guľky, obalila v strúhanke a zapiekla v trúbe.