Plnený hermelín

Autor receptu: dvorka

Nedávno na bratovej oslave moja švagriná prišla s týmto syrom a mňa doslova uchvátil. Teraz som nečakala žiadnu návštevu, ale urobila som si syr len tak pre seba. Je tu na Vareche jeden podobný recept kde sa dávajú celé orechy, no môj je zas trošku iný.

1
porcia
20 minút
príprava

Postup

  1. Pripravím si suroviny podľa počtu osôb. Ja som robila len pre seba z malého Herelínku. Pre jedného jedáka asi jeden syr.
  2. Postrúham orechy do misky. Ja mám ručný strúhač, ktorý mi tých pár orechov urýchli zomlieť a nemám veľa riadu.
  3. Mokrým nožom na syr prekrojím syr naprieč na 2 okrúhle polovičky.
  4. Malou lyžičkou si vydlabem opatrne čo najviac vnútra zo syra. Z obidvoch častí.
  5. Tu mám vydlabané syry.
  6. Našla som si vykrajovačkové koliesko presne vo veľkosti vnútra syra a vykrojila som si dve a dve kolieska šunky.
  7. Kolieska presuniem na spodok syrov a trocha pritlačím.
  8. K orechom som si pridala vnútro syra, môžeme pridať aj iný syr v črievku, môže byť aj Niva, šunkový alebo cesnakový. Ja som dala obyčajný tavený. Okorením mletým korením na syr a poriadne vymiešam lyžičkou.
  9. Obe polovičky naplním, dobre utľapkám, v jednej polovičke nechám trošku prečnievať kraje. Syry spojím presne podľa rezu.
  10. Spojený syr mierne pritlačím k sebe, syr čo vytŕča von lyžičkou popretieram po obvode rezu. Syr dám na čas do chladničky.
  11. Opatrne zas mokrým nožom pokrájam na trojuholníčky. Ja nôž netlačím, ale akoby pílim.
  12. Ozdobím olivami a hroznom. Nakoľko som hrozno nemala, použila som mandarínky a tiež tá chuť nebola na zahodenie.
  13. A tu ešte pohľad v reze syra.