Plnené pečené zemiaky

Plnené zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: remy

Zemiaky sú u nás celkom obľúbené. Pripravujeme ich na rôzne spôsoby. Keď sa zadarí vypestovať krásne veľké zemiaky, tak tie naplním a zapečiem.

40 minút
na 190 °C

Postup

  1. Zemiaky riadne očistíme, dáme variť v šupke do osolenej vody. Ideálne je pripraviť si ich deň vopred, riadne vychladnuté sa dajú lepšie vydlabať.
  2. Zemiaky rozpolíme a vydlabeme, tak aby sme ich vedeli plniť. Očistené šampiňóny, slaninu a syr nakrájame na kocky.
  3. Na hrudke masla, alebo troške oleja začneme smažiť slaninku. Pridáme šampiňóny a podusíme na panvici. Ochutíme tymianom a rascou. Soliť netreba, slanina pustí soľ. Pridáme Nivu alebo tvrdý syr, prípadne oba.
  4. Keď je syr rozpustený, odstavíme oheň, pridáme kyslú smotanu. Zemiaky naplníme zmesou, uložíme do vymasteného plechu a zemiaky posypeme strúhaným syrom. Dáme zapiecť.