Plnené oriešky

Plnené vianočné oriešky (videorecept)

Autor receptu: sons

Plnené oriešky patria medzi stálice vianočných koláčikov.* Receptov na tieto sladké kúsky poznáme mnoho, ale tento s nugátovou nátierkou a marmeládou, má tiež čosi do seba. Nielen každá Popoluška si ich zamiluje!

42
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Cesto: V mise zmiešame preosiatu múku s práškovým cukrom, kakaom a mletými lieskovými orieškami. Pridáme nakrájané zmäknuté maslo a žĺtok. Cesto vymiesime a vypracujeme tuhšie cesto.
  2. Pripravené cesto postupne natlačíme do formičiek na oriešky. Formička nesmie byť príliš plná, pretože oriešky sú potom veľké. V strede cesta necháme priehlbinku, aby sa do upečených orieškov zmestilo viac plnky. Formičky s cestom poukladáme na plech a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 170 °C približne 12 až 15 minút.
  3. Po upečení oriešky necháme krátko vo forme vychladnúť a potom ich z formičiek opatrne vyklopíme. Oriešky sú po upečení krehké, preto treba s nimi pracovať jemne, aby sa nerozmrvili.
  4. Plnka: Na plnku rozmiešame nugátovú nátierku s ríbezľovým lekvárom. Vychladnuté oriešky naplníme pripravenou plnkou a spojíme.
  5. Tipy: Oriešky môžeme obaliť v práškovom cukre alebo ich do polovice namočíme do čokolády. Ako plnku môžeme použiť aj karamelové kondenzované mlieko vyšľahané s maslom alebo bielu čokoládu rozpustenú v zohriatej šľahačkovej smotane. Aby naplnené oriešky pekne stáli, môžeme jednu polovičku z oválnej strany pred plnením trochu zastrúhať, aby bola stabilnejšia.