Plnené šampiňóny

Autor receptu: bejulienka

Asi najobľúbenejšie jedlo môjho manžela. Sýte, v podstate lacné. Skvelé s chladeným bielym vínkom!

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v osolenej vode, varíme asi 10-15min., aby sa plne neuvarili. Zlejeme vodu a na vymastený plech či pekáč ich vysypeme.
  2. Medzitým si umyjeme hríby /ja ich od šupky nečistím, vraj šampiňóny sa nemajú čistiť/, odtrhneme stopky a vydlabeme hnedé vnútro do misky. Môžeme vydlabať aj hlbšie, aj z bielej časti hríbu, bude viac plnky, tak, aby sa veľmi šampiňón neotvoril, neroztrhal.
  3. Stopky pokrájame nadrobno /fotka je zblízka, nie na také veľké kúsky ako na obrázku/ a pridáme k vydlabanej mase.
  4. Veľkú cibuľu nadrobno pokrájame, dáme opražiť na olej, pridáme masu z hríbov a 10min. dusíme. Potom pridáme salámu suchú, či diétnu alebo šunkovú /nemusíme priidať/a chvíľu popražíme. Nakoniec do toho vytlačíme tavený syr a miešame asi 5-8min., kým sa masa nezlepí dokopy. Odstavíme.
  5. Čajovou lyžičkou naplníme šampiňóny a potom ich poukladáme na zemiaky v pekáči. Pečieme na 180C , asi 30min, Príp. aj dlhšie, aby sa zemiačiky viac opiekli, len treba dať pozor, aby sa hríby veľmi nescvrkli, boli by vysušené. Podľa originál receptu sa na hríby už do rúry dáva za kopček kyslej smotany, ale ja ho dávam až pri servírovaní.../a môže sa posypať strúhaným syrom, na ktorý ja vždy zabudnem/. Ozdobíme napr. vňaťkou.