Makové rožteky
Plnené rožteky bez kysnutia (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Do tohto cesta nejde cukor ani vajce, robí sa s Cerou.* Výhoda je, že sa nemusí na nič čakať, nakoľko cesto nekysne a nemusí sa
veľa podsypávať múkou, lebo sa s ním dobre pracuje a rožteky sa hneď môžu robiť. Výsledok? Sú vynikajúce:-)
8 porcií |
35-40 minút na 180 °C |
Postup
- Cera by mala mať izbovú teplotu. Zmiešame ju s múkou, soľou, vlažnou vodou a práškom do pečiva. Rukami vypracujeme na hladké cesto, ktoré dáme na pomúčenú dosku.
- Cesto vyvaľkáme a prekrojíme radielkom na 4 diely.
- Každý jeden diel ešte prekrojíme na 2 diely.
- Mletý mak s cukrom vymiešame a zalejeme teplým mliekom. Vznikne nám maková plnka, ktorú nanesieme na každý jeden kúsok cesta.
- Kraje, kde je plnka, zahneme do vnútra.
- Aj spodnú časť zahneme smerom nahor, aby plnka pri pečení nevytiekla.
- A začneme stáčať smerom ku špičke rožka.
- A vznikne nám takýto rožtek.
- Z cesta vyšlo 8 rožtekov.
- Na plech vyloženým papierom na pečenie (v mojom prípade alobalom, ktorý som trochu potrela olejom) uložíme rožky. Potrieme ich po vrchu rozšľahaným vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 35 - 40 minút.
- Upečené ešte za horúca potrieme mliekom. Vychladnuté ich posypeme práškovým cukrom.
- Rožtek v reze.