Makové rožteky

Plnené rožteky bez kysnutia (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Do tohto cesta nejde cukor ani vajce, robí sa s Cerou.* Výhoda je, že sa nemusí na nič čakať, nakoľko cesto nekysne a nemusí sa veľa podsypávať múkou, lebo sa s ním dobre pracuje a rožteky sa hneď môžu robiť. Výsledok? Sú vynikajúce:-)

8
porcií
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cera by mala mať izbovú teplotu. Zmiešame ju s múkou, soľou, vlažnou vodou a práškom do pečiva. Rukami vypracujeme na hladké cesto, ktoré dáme na pomúčenú dosku.
  2. Cesto vyvaľkáme a prekrojíme radielkom na 4 diely.
  3. Každý jeden diel ešte prekrojíme na 2 diely.
  4. Mletý mak s cukrom vymiešame a zalejeme teplým mliekom. Vznikne nám maková plnka, ktorú nanesieme na každý jeden kúsok cesta.
  5. Kraje, kde je plnka, zahneme do vnútra.
  6. Aj spodnú časť zahneme smerom nahor, aby plnka pri pečení nevytiekla.
  7. A začneme stáčať smerom ku špičke rožka.
  8. A vznikne nám takýto rožtek.
  9. Z cesta vyšlo 8 rožtekov.
  10. Na plech vyloženým papierom na pečenie (v mojom prípade alobalom, ktorý som trochu potrela olejom) uložíme rožky. Potrieme ich po vrchu rozšľahaným vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov 35 - 40 minút.
  11. Upečené ešte za horúca potrieme mliekom. Vychladnuté ich posypeme práškovým cukrom.
  12. Rožtek v reze.