Plnené pórové rolky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Inšpiráciu na toto jedlo som našla v jednom českom časopise.... tam boli rolky plnené mäsovou plnkou, ja som zvolila jarný variant bez mäsa, iba so zeleninou :-)

4
porcie
40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. pripravíme si suroviny
  2. cibuľu a šampiňóny nakrájame na drobno a podusíme na oleji, pridáme umytú ryžu (1 hrnček ryža, 1 1/2 hrnčeka vody), zamiešame, zalejeme vodou, osolíme, okoreníme, zakryjeme, dusíme...
  3. Pór nakrájame na asi 8cm špalky a pomocou varechy vytlačíme stred, čím získame pórové rúrky. Pre väčšiu pevnosť necháme vždy dve rúrky v sebe...
  4. takto si nachystáme potrebné množstvo rúrok (podľa veľkosti zapekacej misy) a zbytok póru nakrájame na kolieska..... rajčiny ponoríme do horúcej vody a po chvíľke ich ošúpeme a nakrájame na drobno, cukínu si tiež nakrájame na drobno. Rajčinu s cukínou dáme do misky, pridáme pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme
  5. keď je ryža udusená pridáme primerané množstvo rajčiny s cuketou a nasekané bylinky (petrželka, kmín...)
  6. zamiešame a pridáme za hrsť strúhaného tvrdého syra.... ochutnáme ak treba dosolíme, dokoreníme
  7. touto zmesou plníme pórkové rolky
  8. do zbytku ryže pridáme nakrájaný pór a prípadné ostatné zbytky zeleniny
  9. dáme do zapekacej misky, navrch naukladáme pórkové rolky
  10. a obložíme zmesou rajčiny, pórku a cesnaku
  11. zakryjeme alobalom a dáme piecť asi na 180°C na cca 45 minút.... po upečení posypeme postrúhaným syrom a dáme zapiecť
  12. upečené rolky necháme trošku vychladnúť
  13. nakrájame
  14. a podávame s akýmkoľvek zeleninovým šalátom