Perníky
Plnené perníky s lekvárom (fotorecept)
Autor receptu: nikus92
Teraz si môžete upiecť tie najlepšie plnené perníky aké ste jedli a bez chémie :)
30 minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup
- Cukor, med a maslo dáme do menšieho hrnca a na jemnom plameni a za občasného miešania zahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavíme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť. Potom pridáme soľ a perníkové korenie a premiešame, aby sa koreniny rovnomerne rozvrstvili do celej zmesi. Pridáme rozšľahané vajcia a znovu premiešame.
- Múku, kakao a sódu bikarbónu preosejeme a nalejeme do nej medovú zmes. Premiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Počas miesenia sa cesto bude lepiť, v prípade potreby môžeme prisypať trošku múky, resp. si pomúčiť ruky, ale nie príliš veľa, lebo budú perníky príliš tuhé.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc odpočívať v chladničke.
- Na druhý deň na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary.
Na polovicu vykrojených koláčikov dáme za pol lyžičky lekváru a prikryjeme identickým tvarom tak, aby sme nestláčali stred (inak by vytiekol lekvár). Okraje koláčikov dôkladne popritláčame, aby sme lekvár uzavreli vo vnútri.
- Pečieme v rozohriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 stupňoch asi 12-14 minút podľa veľkosti perníčkov. Pečieme radšej kratšie ako dlhšie, dlhšie pečenie perníčky vysuší a budú tvrdé. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnuté plnené perníky ozdobíme čokoládovou polevou. Na polevu si v nádobe nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu s tukom a ponárame do nej vrchnú časť perníčkov. Polevu necháme úplne zaschnúť. Na tretí deň sú úplne mäkké... Stalo sa mi, že som ich nechala piecť o 3 minútky dlhšie, lebo som ich piekla v inej rúre a už boli tvrdšie. Ale oni vďaka tej čokoláde zmäknú.