Pečené šišky
Plnené pečené šišky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Fašiangy o chvíľu končia a tak som dnes upiekla dobrotu, ktorej
neodolal veľký ani malý labužník.* Tieto šišky sú také dobré, že určite patria do kategórie zákusky.
12-13 ks porcií |
50 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Suroviny na cesto, plnku.
- Cesto: Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky a rozmrvíme droždie. Necháme na teplom mieste nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok surovín a nakysnutý kvások. Mixérom miesime aspoň 15 minút na hladké cesto. Keď sa nám zdá, že je cesto tuhé, pridáme trocha mlieka. Vrch cesta pomúčime zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
- Pripravíme plnku. V troche mlieka rozhabarkujeme Zlatý klas. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame zmäknuté maslo. Necháme mierne vychladnúť. Následne vmiešame mascarpone.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Rozvaľkáme pomocou, pohára vykrojíme šišky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme trocha na plechu nakysnúť. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 15 minút do zlatista. Ešte za horúca potrieme rozpusteným maslom.
- Vychladnuté upečené šišky pozdĺžne prekrojíme. Spodnú časť šišiek plníme plnkou, do stredu dáme ovocie. Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone a došľaháme do tuha. Dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, nanesieme na vrchnú časť šišiek a krémom nadol položíme na spodnú časť šišiek s plnkou a ovocím. Viď foto.
- Hotové poprášime práškovým cukrom. Dobrú chuť.
- Suroviny na šľahačkový krém.