Pečené šišky

Plnené pečené šišky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Fašiangy o chvíľu končia a tak som dnes upiekla dobrotu, ktorej neodolal veľký ani malý labužník.* Tieto šišky sú také dobré, že určite patria do kategórie zákusky.

12-13 ks
porcií
50 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto, plnku.
  2. Cesto: Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky a rozmrvíme droždie. Necháme na teplom mieste nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok surovín a nakysnutý kvások. Mixérom miesime aspoň 15 minút na hladké cesto. Keď sa nám zdá, že je cesto tuhé, pridáme trocha mlieka. Vrch cesta pomúčime zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  3. Pripravíme plnku. V troche mlieka rozhabarkujeme Zlatý klas. Zbytok mlieka s cukrom dáme variť, po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame zmäknuté maslo. Necháme mierne vychladnúť. Následne vmiešame mascarpone.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Rozvaľkáme pomocou, pohára vykrojíme šišky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme trocha na plechu nakysnúť. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  6. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 15 minút do zlatista. Ešte za horúca potrieme rozpusteným maslom.
  7. Vychladnuté upečené šišky pozdĺžne prekrojíme. Spodnú časť šišiek plníme plnkou, do stredu dáme ovocie. Smotanu so Smetafixom vyšľaháme do polotuha, pridáme mascarpone a došľaháme do tuha. Dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou, nanesieme na vrchnú časť šišiek a krémom nadol položíme na spodnú časť šišiek s plnkou a ovocím. Viď foto.
  8. Hotové poprášime práškovým cukrom. Dobrú chuť.
  9. Suroviny na šľahačkový krém.