Plnené kuracie prsia s kožou a kosťou (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept mám od dobrého známeho, baču Ondreja. Žiaľ už nie je medzi nami, tak tento recept venujem jeho pamiatke. Bolo to jeho obľúbené jedlo, tak nech sa dostane aj iným do podvedomia a na tanier. Ja si ho konečne potom už uložím a nie len na papieri. Tak som ho mal doteraz.

4-6
porcie
20 minút
príprava
80 minút
na 180 a gril 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Všetky mám z Lidla. Ta bacon slanina je taká dlha. Môže byť aj iná prerastená slanina. A namiesto sušených sliviek, môžu byť aj sušené marhule. Zaleží na Vás čo mate radšej. Oštiepok treba údený. Táto kapusta je jemná nám vyhovuje.
  2. Máme cele prsia. Do každej polky so urobil ostrým nožom kapsu. A do každej kapsy som dal po päť sliviek.
  3. Ďalej do každej kapsy som natlačil po dva plátky oštiepku. Tlačíme opatrne nech sa nám mäso neroztrhne. Nech zostane cele .
  4. Teraz som kapsy uzavrel kyslou kapustou. To aby mi slivky a oštiepok nevytiekli.
  5. Ďalej som na prsiach prstom nadvihol opatrne kožu, pod ktorú som vsunul plátok oštiepku a plátok slaniny. Nad každú polku po jednom kuse.
  6. Kožu som dal dal do pôvodnej polohy a uzavrel ihlicou z oboch strán.
  7. Tak isto aj na druhom konci prs som uzavrel ihlicami z oboch strán.
  8. Prsia som celé opiekol na horúcom oleji, aby sa mäso uzavrelo. Do pekáča som dal na dno kapustu, asi dve tretiny a na ňu uložil opečené prsia. Zvyšnú kapustu som vyplnil medzery medzi mäsom a pekáčom. Na vrch prs som dal cesnak krájaný na plátky a posýpal trochou drvenou rascou. Solil som opatrné. Sýr, slanina a kapusta sú slané. Pekáč prikryl druhou polovicou a dal do rúry piecť, na hodinu pri 180°C. Opakujem znovu rúru si treba nastaviť podla typu. Tak aby mäso bolo mäkké a prepieklo sa aj vnútro prs.
  9. Po hodine som mäso vytiahol z rúry. Bolo dobré mäkké. Tak som po šírke prs dal na vrch plátky oštiepku. Na oštiepok som dal ešte slaninu, tak aby sýr bol ňou zákryty. Pekáč som nechal otvorený a dal do rúry grilovať na 200 °C na 20 minút. Už si to treba pozerať.
  10. Keď to má už peknú farbu vytiahneme mäso z rúry a necháme trochu vychladnúť.
  11. Mäso krájame po dĺžke prs. Pridáme k nemu kapustu a nejaké feferóny dobrý chlieb, alebo pečivo a môžeme obedovať. Môžu k tomu isť aj zemiaky rôzne upravené.
  12. Tu je ešte zaber v reze. Slivky so syrom sú pekne zliate spolu aj s kapustou. Želám aj Vám dobrú chuť.