Košíčky

Plnené košíčky

Autor receptu: mysiacik

Základom košíčkov je linecké cesto, je jednoduché a jemné... sú plnené džemom a vynikajúcou plnkou, na vrchu čokoládová poleva a ako bonus lentilka :D

6-8 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky ingrediencie na linecké cesto si dáme do misky, samozrejme maslo si nakrájame na menšie, aby sa nám lepšie vypracovalo cesto. Keď je cesto pekne a hladko vypracované, dáme ho do potravinárskej fólie a aspoň na hodinku do chladu. Po hodinke si vytiahneme cesto a postupne budeme plniť cestom olejom vymastené košíčky tak, aby v každom zostávala vačšia priehlbinka na naplnenie našej plnky a džemu. Naplnené košíčky dáme do rúry na 190 stupňov asi na 6 - 8 minút, treba dávať pozor, každá rúra je iná, aby sa nám košíčky nepripiekli.
  2. Plnku si urobíme tak, že žĺtky, 4 PL kryštálového cukru a 2 PL kakaa si vyšľaháme nad parou asi 7 až 10 minút, necháme vychladnúť a nakoniec hlavne aby sme trafili rovnaké teploty a pomaly primiešavali maslo, práškový cukor, um a vyšľaháme pekne do hladka.
  3. Ak máme košíčky vychladnuté, do ich stredu si lyžičkou pridáme trocha džemu, kto aký má rád. Do cukrárenského vrecúška si dáme plnku a nanášame na košíčky, buď tak, že si spravíme také čiapočky, alebo zakryjeme aj džem a na koniec nožíkom ľahko zarovnáme.
  4. Naplnené košíčky dáme do chladu ztuhnúť, a my si z horkej čokolády urobíme polevu tak, že si ju nalámeme, bude treba troška viacej čokolády, pretože do nej budeme košíky namáčať. Čokoládu zmiešavam s trochou cery, postupne ju pridávam a zisťujem hustotu čokolády, aby nebola ani riedka a ani hustá, pre lesk pridávam trošku oleja. Do omočených, napolystuhnutých košíčkov položíme lentilky, alebo iné cukrovinky :D