Bezlepkové košíčky

Plnené košíčky z lineckého bezlepkového cesta

Autor receptu: novalim

Aby bolo vianočné – a vôbec, celoročné bezlepkové pečenie jednoduchšie, vyvinuli sme pre vás praktické hotové bezlepkové cestá. Sú univerzálne a umožnia vám zapojiť veľkú mieru kreativity do pečenia. Dnes vám ukážeme, ako si jednoducho upiecť plnené košíčky z lineckého bezlepkového cesta.

60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Linecké cesto vyberieme z chladničky vopred, aby sa ohrialo na izbovú teplotu. Na škrobom poprášenej doske ho ručne poriadne premiesime a vyvaľkáme na hrúbku približne 7-10 mm.
  2. Formičkami na košíčky z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré potom len preklopíme na druhú stranu a veľmi jemne zatlačíme do formičky. Cesto do formičiek nezatláčame príliš, aby sa po upečení neoddelila spodná časť košíčku od bokov.
  3. Formičky s cestom poukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 10 minút. Po upečení košíčky z lineckého cesta necháme mierne vychladnúť a opatrne ich vyklopíme z formičiek.
  4. Pripravíme si krém. Z mlieka, polovice cukru a pudingového prášku uvaríme puding podľa návodu. Ak chceme mať krém hustý, použijeme oba sáčky, ak redší, postačí nám jeden sáčok pudingu.
  5. Uvarený puding prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Potom ho rozmixujeme dohladka a zašľaháme doňho zvyšný cukor, vanilínový cukor a maslo. Hotovým krémom, ak je hustý, naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a plníme košíčky. Ak zvolíme krém redší, môžme plniť košíčky lyžičkou. Na vrch poukladáme rôzne druhy menšieho ovocia a štetcom potrieme hotovým želé, ktoré sme si pripravili podľa návodu. Košíčky z lineckého cesta odložíme aspoň na hodinu do chladu a potom podávame.