Plnené kelové listy (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Veľmi jednouchý a chutný recept, výborný na obed alebo večeru, je to pomerne rýchlo hotové a variabilné jedlo.

2
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vriacej vody som pridala soľ, sóda bicarbónu, kelové listy, krátko som ich blanšírovala, scedila a prepláchla ľadovou vodou, nechala dobre odkvapkať na cedníku z vody, týmto postupom listy kelu zmäknú a zachovajú si krásnu sviežu zelenú farbu.
  2. Zatiaľ som pripravila náplň do kelových listov, domácu údenú slaninu som pokrájala na plátky, potom na prúžky, tie na malé kocky,...
  3. ...ktoré som dala do sekáčika, rozsekala som ju na hrubo kto nemá sekáčik, môže suroviny pomlieť na mäsovom mlynčeku,...
  4. ...pridala som vo vode namočené a vytlačené žemle, rozsekala do hladka, pridala som jedno vajce, soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
  5. ...rozmiešala spolu, nasledoval majorán, znovu som celé premiešala a na záver som zmes zahustila strúhankou na tvarovateľnú hmotu, nechala som ju odpočívať chvíľu pri izbovej teplote, aby sa prepojili chute,...
  6. ...na doske som vykrojila z kelových listov silné rebrá,...
  7. ...pripravené kelové listy som poukladala na seba na tanier, na kelový list som asi do stredu položila valček z náplne, ktoré som vytvarovala vlhkými rukami,...
  8. ...cez valček som z oboch bočných strán preložila listy kelu do vnútra a zatočila do závitkov,...
  9. ...naplnené kelové závitky som postupne ukladala na tanier,...
  10. ...do pekáčika som tesne vedľa seba položila naplnené kelové závitky, pridala som krížalky očistených zemiakov, ti solím až po upečení, preliala som povrch závitkov olejom,...
  11. ...piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov C asi 30 minút.
  12. Upečené kelové závitky som podávala so zemiakmi, ktoré sa upiekli spolu s nimi, zvlášť som podávala k nim cesnakový dip z jogurtu.Ide o veľmi jednoduché a chutné jedlo, pekne vonia po údenej slaninke a koreninách, je pomerne rýchlo hotové, môže sa podávať ako samostatné jedlo alebo ako chutná príloha k rôzne upraveným mäsám alebo i s rôznymi omáčkami. Vegetariáni a diabetici si údenú slaninku samozrejme nepridajú, môže to byť potom aj pôstne jedlo.