Plnené kelové listy (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Veľmi jednouchý a chutný recept, výborný na obed alebo večeru, je to pomerne rýchlo
hotové a variabilné jedlo.
2 porcie |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup- Do vriacej vody som pridala soľ, sóda bicarbónu, kelové listy, krátko som ich blanšírovala, scedila a prepláchla ľadovou vodou, nechala dobre odkvapkať na cedníku z vody, týmto postupom listy kelu zmäknú a zachovajú si krásnu sviežu zelenú farbu.
- Zatiaľ som pripravila náplň do kelových listov, domácu údenú slaninu som pokrájala na plátky, potom na prúžky, tie na malé kocky,...
- ...ktoré som dala do sekáčika, rozsekala som ju na hrubo kto nemá sekáčik, môže suroviny pomlieť na mäsovom mlynčeku,...
- ...pridala som vo vode namočené a vytlačené žemle, rozsekala do hladka, pridala som jedno vajce, soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
- ...rozmiešala spolu, nasledoval majorán, znovu som celé premiešala a na záver som zmes zahustila strúhankou na tvarovateľnú hmotu, nechala som ju odpočívať chvíľu pri izbovej teplote, aby sa prepojili chute,...
- ...na doske som vykrojila z kelových listov silné rebrá,...
- ...pripravené kelové listy som poukladala na seba na tanier, na kelový list som asi do stredu položila valček z náplne, ktoré som vytvarovala vlhkými rukami,...
- ...cez valček som z oboch bočných strán preložila listy kelu do vnútra a zatočila do závitkov,...
- ...naplnené kelové závitky som postupne ukladala na tanier,...
- ...do pekáčika som tesne vedľa seba položila naplnené kelové závitky, pridala som krížalky očistených zemiakov, ti solím až po upečení, preliala som povrch závitkov olejom,...
- ...piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov C asi 30 minút.
- Upečené kelové závitky som podávala so zemiakmi, ktoré sa upiekli spolu s nimi, zvlášť som podávala k nim cesnakový dip z jogurtu.Ide o veľmi jednoduché a chutné jedlo, pekne vonia po údenej slaninke a koreninách, je pomerne rýchlo hotové, môže sa podávať ako samostatné jedlo alebo ako chutná príloha k rôzne upraveným mäsám alebo i s rôznymi omáčkami. Vegetariáni a diabetici si údenú slaninku samozrejme nepridajú, môže to byť potom aj pôstne jedlo.
|