Mäsové knedle

Plnené chlpaté knedle s kapustou z Vlčnova (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Paráda

10
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Oškvarky a údené uvarené mäso zomelieme. Pridáme vajcia a korenie. Polovicu zemiakov uvaríme a potom ich rozpučíme na kašu.
  2. Do misy k mäsu a oškvarkom pridáme kašu a druhú polovicu zemiakov strúhaných na veľkých okách. Ďalej pridáme soľ a múku.
  3. Dobre spolu vymiešame až sa hmota spojí a začne sa oddeľovať od misy. Dáme do chladu na hodinu nech postojí.
  4. Zatiaľ dáme do hrnca slaninu, krájanú na 1 cm kocky a cibuľu nakrájanú na pol mesiace. Necháme riadne škvariť, až začnú ostávať zo slaniny škvarky, potom pridáme strúhaný cesnak a cukor. Trošku to pripečieme.
  5. Na to hneď dáme kyslú kapustu aj s vodou z nej. Dusíme a miešame až sa voda vyparí.
  6. Mlieko a smotanu zmiešame s múkou a zalejeme kapustu. Varíme aspoň 20 minút. Ak to moc zhustlo, rozriedime vodou na nami požadovanú hustotu.
  7. Teraz sú dve možnosti varenia podľa toho ako chceme kapustu. Prvá možnosť - kapustu dáme na pekáč a do nej vložíme vytvarované gule o veľkosti tenisovej lopty. Dáme zapiecť na hodinu do rúry pri 200 °C. Ostane to všetko spolu pekné upečené - kapusta je suchšia a pripečená. Ja som teraz robil túto možnosť. Druha možnosť je potrieť pekáč olejom a dať naň vytvarované gule piecť pol hodinu na 200 °C a potom priliať kapustu a piecť ešte ďalšiu pol hodinu. Gule sú viac pripečené a kapusta ma viac šťavy. Robievam aj takto.
  8. Takto to vyzerá po hodine pečenia. Veľká to dobrota z Vlčnova, ktorú som prvýkrat jedol na jízde králu vo Vlčnové. Ponúkala to jedna pěkna galanka. A bola u nej veľká rada. Po dlhom škemraní mi prezradila recept za fľašku oskorušovice, ktorú som kúpil vo vedľajšom stánku. Celá tá atmosféra bola dokonalá, kto to zažije je to pekná spomienka. Je to neďaleko Uherského Brodu.
  9. Nejako som sa roztopil. Tu je to na tanieri, je to sýte a dobré jedlo. Také ľudové.