Pečená plnená tekvica
Plnená tekvica (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Je to nenáročné na suroviny a na prípravu. Chutí pritom skvelo. Ja viem, nie je to mäso, ale raz za čas aj to treba.
5 porcií |
15 minút príprava |
60 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny. Rožok mi zakryla tekvica.
- Z tekvice odrežeme tenký "vrchnák". Vydlabeme stred s jadierkami, dužina by mala byť hrubá aspoň 1,5 cm. Jadierka nevyhadzujte, je z nich ohromná zeleninová polievka. Vnútro tekvice osolíme.
- Rožok pokrájame na menšie kúsky, pridáme nastrúhaný syr, vajcia, ajvar, strúhaný cesnak a premiešame.
- Nasypeme oregano, zamiešame. Necháme postať 5 minút, nech sa rožok rozmočí.
- Naplníme tekvicu. Pozrite na misu, akurát mi to vošlo do tekvice.
- Priložíme zrezaný vrch tekvice a trochu ho prichytíme, aby sa nezačal pri pečení krútiť, ako červík na slnku. Šup s tekvicou do rúry. Ja som pod ňu podložil alobal na plech. Pri pečení čosi vytečie a potom sa to ťažko čistí. Rúru dáme na 190 °C a pečieme hodinu. Keď vám začne vytláčať vrchnák a takto sa rozťahovať, je hotová.
- Vytiahneme a necháme trochu vychladnúť, aby syr v nej trochu stuhol.
- A tu je už na tanieri, nejaký chlieb alebo pečivo k tomu a sváča je hotová.