Špenátová roláda
Plnená špenátová rolka bez lepku
Autor receptu: novalim
Veľká noc je za dverami a vy si možno už teraz kladiete otázku, aké dobroty si pripravíte. Na zelený štvrtok je zvykom dať si
špenát.* Ak sa vám ale zunoval klasický prívarok z neho, máme pre vás zaujímavú alternatívu. Pripravte si podľa nášho receptu
špenátové rolky bez lepku plnené voňavým kuracím mäskom s rozmarínom a opečenou cuketkou. Pre vegetariánov a tých, čo
dodržiavajú pôst dôkladnejšie, máme verziu so syrom tofu. Rolky sú veľmi praktické aj na obed so sebou do práce. Dobrú
chuť.
3 ks porcie |
45 minút príprava |
12-15 minút na 200 °C |
Postup
- Nerozmrazený špenát vložíme do vhodného hrnca, podlejeme troškou vody (aby zo začiatku nepriháral) a necháme ho roztopiť na pyré, až kým sa z neho neodparí všetka voda. Potom vmiešame maslo, nastrúhame trocha muškátového orecha, osolíme a okoreníme. Odstavíme zo sporáka a zapracujeme do zmesi všetky žĺtky, ktoré sme si oddelili od bielkov. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, potom jemne gumenou varechou vmiešame postupne sneh vyšľahaný z bielkov. Nakoniec pridáme preosiatu múku a veľmi opatrne, ale dôkladne zapracujeme do cesta.
- Cesto rovnomerne vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme posypali aj trochou múky. Uhladíme do pekného obdĺžnikového tvaru na výšku asi 1 cm. Dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 200 °C. Pečieme približne 15 minút.
- Cesto po upečení necháme úplne vychladnúť (tým, že je tenké, netrvá to dlho) a potom ho celé prekryjeme alobalom. Jemne pretočíme tak, aby alobal ostal na spodu pod cestom a papier na pečenie zvrchu opatrne oddelíme od cesta. Teraz vidíme pomúčenú stranu cesta. Tá krajšia zelená teda bude v konečnom dôsledku zvrchu rolády.
- Kuracie prsia nakrájame na tenšie plátky, polejeme trochou olivového oleja a osolíme. Pridáme vetvičky rozmarínu a plátky citróna poukladáme na vrch. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme aspoň na 20 minút do chladničky (pokojne však aj cez noc). Marinované kuracie prsia potom opekáme z oboch strán na rozpálenom zvyšnom oleji, ktorý stiekol pri marinovaní. Hotové nakrájame na menšie rezance.
- Cuketu umyjeme a nastrúhame na plátky. Krátko orestujeme na olivovom oleji do chrumkava a jemne osolíme.
- Hotové špenátové cesto prekrojíme na tretiny a každú časť môžeme potrieť trochou majonézy. Poukladáme umyté listy ľadového šalátu, orestovanú cuketu a kúsky kuracieho mäsa. Zrolujeme a každú rolku môžeme ešte prekrojiť na polovicu, takto sa nám z jednej strany pekne ukáže plnka.
- Tip: Namiesto kuracích pŕs môžeme použiť opečené kúsky tofu.