Plnená pečená mladá tekvica (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tekvica, tekvica, tekvica...na rôzne spôsoby. Mala som mladú tekvicu, z nedele mi zostala dusená ryža, rozhodla som sa naplniť tekvicu ryžovou zeleninovou plnkou. Upečenú tekvicu som pokrájala na širšie rezy a na tanieri som dookola pokvapkala cesnakovým olejom, ktorý som ešte ochutila citronovou šťavou, kôprom a posekanou chilli papričkou. Bola to lahôdka a rýchlo sa minula.

4
porcie
20 minút
príprava
30 +15 minút
na 180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si tekvicu.
  2. Tekvicu som prerezala po dlžke na polovicu, odrezala som stopku, vydlabala som jej vnútro ostrou lyžicou, olúpala som ju, opláchla vodou. Pripravenú tekvicu som nasolila a nechala som ju vypotiť, kým som spravila plnku.
  3. Očistila som si mladú koreňovú zeleninku a šampiňóny som namočila na 30 minút do teplej vody. Kto použije čerstvé huby, pokrája ich na plátky. Môžu byť akékoľvek huby.
  4. Zeleninku som pokrájala na kocky, mrkvičku na štvrťkolieska, petržlen na kolieska a cibuľku na kocky.
  5. Na 1 polievkovej lyžici rozohriateho oleja som orestovala scedenú zeleninku.
  6. So zeleninkou som orestovala aj šampiňóny, ktoré som podlievala vodou, v ktorej boli namočené, jemne som osolila a ked všetko zmäklo /asi 4-5 minút/, som nechala úplne vychladnúť.
  7. Do misy som dala dusenú ryžu a okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením. Kto nemá hotovú ryžu, použije ryžu vo varných sáčkoch, ktorú uvarí podľa návodu a nechá ju najprv vychladnúť.
  8. Pridala som posekanú petržlenovú vňať.
  9. Pridala som celé vajcia a...
  10. ...dobre zmiešala s vychladnutou orestovanou zeleninkou so šampiňónmi a plnka bola hotová.
  11. Vypotenú tekvicu som opláchla zo soli studenou vodou, osušila som ju papierovou kuchynskou utierkou a naplnila pripravenou ryžovou plnkou.
  12. Naplnenú tekvicu som vložila do pekáča, podliala som ju vodou, pokvapkala po obvode olejom a zvyšok oleja /2 PL/ som dala pod tekvicu. Pekáč som prikryla alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na 30 minút. Po tejto dobe som odstránila alobal, teplotu som zvýšila na 200 stupňov C a zapekala som ešte 15 minút, aby sa povrch zapiekol trocha do červena.
  13. Kým sa tekvica piekla, pripravila som si ochutený olej. Do cesnakového oleja ochuteného citronovou šťavou som pridala posekaný čerstvý kôpor a...
  14. ...posekanú sušenú červenú štipľavú papriku.
  15. Na tanier som dala pokrájanú upečenú plnenú tekvicu, ktorej chuť vynikajúco a harmonicky doplnil pripravený cesnakový olej s kôprom a štipľavou papričkou. Toto jedlo už žiadnu prílohu nepotrebuje, miesto nej výborne poslúži ryžová plnka.