Plnená pečená mladá tekvica (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tekvica, tekvica, tekvica...na rôzne spôsoby. Mala som mladú tekvicu, z nedele mi zostala
dusená ryža, rozhodla som sa naplniť tekvicu ryžovou zeleninovou plnkou. Upečenú
tekvicu som pokrájala na širšie rezy a na tanieri som dookola pokvapkala cesnakovým
olejom, ktorý som ešte ochutila citronovou šťavou, kôprom a posekanou chilli
papričkou. Bola to lahôdka a rýchlo sa minula.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 +15 minút na 180/200 °C |
Postup
- Pripravila som si tekvicu.
- Tekvicu som prerezala po dlžke na polovicu, odrezala som stopku, vydlabala som jej vnútro ostrou lyžicou, olúpala som ju, opláchla vodou. Pripravenú tekvicu som nasolila a nechala som ju vypotiť, kým som spravila plnku.
- Očistila som si mladú koreňovú zeleninku a šampiňóny som namočila na 30 minút do teplej vody. Kto použije čerstvé huby, pokrája ich na plátky. Môžu byť akékoľvek huby.
- Zeleninku som pokrájala na kocky, mrkvičku na štvrťkolieska, petržlen na kolieska a cibuľku na kocky.
- Na 1 polievkovej lyžici rozohriateho oleja som orestovala scedenú zeleninku.
- So zeleninkou som orestovala aj šampiňóny, ktoré som podlievala vodou, v ktorej boli namočené, jemne som osolila a ked všetko zmäklo /asi 4-5 minút/, som nechala úplne vychladnúť.
- Do misy som dala dusenú ryžu a okorenila som ju čerstvo mletým čiernym korením. Kto nemá hotovú ryžu, použije ryžu vo varných sáčkoch, ktorú uvarí podľa návodu a nechá ju najprv vychladnúť.
- Pridala som posekanú petržlenovú vňať.
- Pridala som celé vajcia a...
- ...dobre zmiešala s vychladnutou orestovanou zeleninkou so šampiňónmi a plnka bola hotová.
- Vypotenú tekvicu som opláchla zo soli studenou vodou, osušila som ju papierovou kuchynskou utierkou a naplnila pripravenou ryžovou plnkou.
- Naplnenú tekvicu som vložila do pekáča, podliala som ju vodou, pokvapkala po obvode olejom a zvyšok oleja /2 PL/ som dala pod tekvicu. Pekáč som prikryla alobalom a vložila som piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na 30 minút. Po tejto dobe som odstránila alobal, teplotu som zvýšila na 200 stupňov C a zapekala som ešte 15 minút, aby sa povrch zapiekol trocha do červena.
- Kým sa tekvica piekla, pripravila som si ochutený olej. Do cesnakového oleja ochuteného citronovou šťavou som pridala posekaný čerstvý kôpor a...
- ...posekanú sušenú červenú štipľavú papriku.
- Na tanier som dala pokrájanú upečenú plnenú tekvicu, ktorej chuť vynikajúco a harmonicky doplnil pripravený cesnakový olej s kôprom a štipľavou papričkou. Toto jedlo už žiadnu prílohu nepotrebuje, miesto nej výborne poslúži ryžová plnka.