Plnená paprika s paradajkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: miskamm

Dnes sme na prechádzke s priateľom šli popri záhradkách a hádali sme ktoré bylinky sa ako volajú. Ja mám stále slovenské názvy v hlave, tak som si aspon preverila moje jazykové znalosti. Pri tymiáne alebo ako domácky nazývaná materiná dúška mi/ nám prišla na chuť plnená paprika. Tak sme sa teda dali po príchode domov do varenia. :-) ja som varila a priateľ mi nezavadzal pri varení, tak aspon nastoloval. Veľmi nám chutilo, tak dúfam že sa aj vy nechate inšpirovať. Dobrú chuť

6
porcií
5-10 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ryžu uvaríme v slanej vode v pomere 1:2 hrnčeka ryže k vode, môžeme pridať aj trochu tymiánu. Papriku umyjeme, odstránime jadrovníky.
  2. Mleté mäso zmiešame s korením, trocha soli (pozor ryža je slaná, tak radšej menej soli), horčicou a tymiánom.
  3. Pridáme vychladnutú ryžu a dobre premiešame s mäsom. Zmesou naplníme papriky (Asi tak do ¾, zmes sa varením zväčší). Ak nám ostala zmes urobíme mäsové guľy. Zmes vymiešame s múkou a vajíčkom a vytvarujeme malé mäsové guľky.
  4. Plnenú papriku uvaríme v slanej vode do mäkka (ca 30-35 minút na stredne vysokom ohni). Ak máme aj mäsové guľky, pridáme 5 minút pred koncom.
  5. Uvarenú papriku vyberieme ale vodu nevylievame! Papriku zatiaľ môžeme dať do predohriatej rúry.
  6. Zemiaky si umyjeme a uvaríme do mäkka. (Ja som mala malé nové zemiaky, tak som ich uvarila v šupke. Inak zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode podľa veľkosti 15-20 minút)
  7. Za stáleho miešania opražíme hladkú múku v horúcom oleji. Za stáleho miešania pridáme studené mlieko a neustále miešame. Pridáme paradajkový pretlak a štipku škorice. Neustále miešame. Pomaly pridávame vodu z uvarených paprík a za stáleho miešania privedieme do varu. Dochutíme soľou, korením a tymiánom. (Kto má rád omáčku sladšiu, môže pridať trochu cukru alebo kečup. Ja som dala viac byliniek.)
  8. Do omáčky vložíme papriku (a guľky) a povaríme 2-3 minúty. Podávame so zemiakmi alebo ryžou. Ako prílohu podávame zelený šalát s bylinkovým dresingom.