Plnená hus

Autor receptu: redakcia

140 minút
na 190 °C

Postup

  1. Hus očistíme, umyjeme a osušíme. Odrežeme konce krídiel, krk a osolíme ju zvnútra aj zvonka.
  2. Jablká umyjeme, rozštvrtíme a vykrojíme z nich jadrovníky. Na maslo dáme skaramelizovať cukor, pridáme pokrájanú cibuľu, jablká, hrozienka a mandle. Okoreníme, zamiešame a dáme vychladnúť.
  3. Hus naplníme pripravenou zmesou a uzatvoríme, položíme na vymastený pekáč hore chrbtom a pečieme asi 20 minút.
  4. Potom ju obrátime, teplotu znížime na 190 °C a pečieme asi 2 hodiny. Občas prsia a stehná prepichneme vidličkou a podlievame horúcou vodou podľa potreby.
  5. Mäkkú a chrumkavú hus vyberieme. Podávame so zemiakovými knedľami a dusenou červenou kapustou, preliate šťavou z výpeku.