Plnená cukrovo-škoricová rolka (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Recept na tieto chutné rolky som objavila na jednom maďarskom blogu a mohla som ich upiecť vďaka kolegyni Jutke, ktorá bola taká milá a recept mi preložila.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor a rozdrobené droždie. Nalejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
- Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny (mlieko pridávame postupne podľa hustoty cesta) a najskôr vareškou a neskôr rukou vypracujeme hladké, nelepivé cesto.
Čím viacej cesto dobre premiesime, tým neskôr budú rolky chutnejšie.
- Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť cca 50 minút. Počas kysnutia ho nesmieme zabudnúť ešte cca dva krát premiesiť - čím ho prevzdušníme. Mne takto krásne nakyslo.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu
- Potom každú polovicu rozdelíme na šesť častí
- Jednotlivé kúsky vyvaľkáme do obdĺžnika
- Na jednej strane obdĺžnika vykrojíme prúžky, ja som si pomohla týmto radielkom
- Pridáme plnku, tú pripravíme presne podľa návodu na obale pudingu
- Takýto puding som použila
- Z ľava aj sprava zahneme okraj cesta
- Cesto preložíme cez plnku a dobre pritlačíme
- A zrolujeme
- Rolovanie dokončíme
- Rolky postupne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte cca 45 minút v teple odpočívať
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 C - cca 15-20 minút
- Medzitým ako sa rolky pečú si pripravíme posyp - zmiešaním cukru a škorice
- Ihneď po vybratí roliek z rúry ich potrieme rozpusteným maslom
- A vyváľame ich v posype, necháme vychladnúť na mriežke.