Tvarohový koláč

Pletený koláč ľahučký ako pavučinka (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Je naozaj taký ako je v nadpise uvedené, že je ľahučký ako pavučinka. Veľmi je chutný.* Piekla som ho v plechu s rozmermi 35 krát 31 cm.

12
porcií
35 - 40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V malej miske si rozmrvíme droždie. Pridáme 1 ČL cukru, medzi prsty múky a zalejeme 1 dcl vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Do veľkej misy dáme múku, cukor, soľ, maslo, vajce, kvások a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť 35 - 40 minút.
  2. Tu už nám nakyslo.
  3. Dáme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do kruhu s priemerom 30 cm.
  4. Na cesto do stredu položíme tanier o priemere 22 cm.
  5. Teraz začneme nožom robiť zárezy široké 2 cm. Začneme smerom od taniera nadol, tak ako je na obrázku.
  6. Ponarezujeme po celom obvode cesta. Keď máme zárezy hotové, tanier odložíme nabok.
  7. A teraz začneme pliesť. Zoberieme si prvý narezaný kúsok cesta a prehneme ho smerom doprava, tak aby bol úplne prehnutý až ku kraju označeného taniera a vrch zatlačíme prstami do toho priestoru, kde bude plnka.
  8. Ten kúsok čo ide hneď za ním necháme voľný. A ten ďalší prehneme krížom cez ten prvý smerom doľava. Vznikne nám takýto krížik.
  9. A takto pokračujeme v pletení po celom obvode.
  10. Budeme mať takýto pletenec.
  11. Plnka: Tvaroh ochutíme cukrom, pridáme žĺtok, nastrúhanú kôru z citróna a poriadne vymiešame nahladko.
  12. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý položíme cesto. Plnku dáme do prostriedku koláča. Kraje koláča potrieme žĺtkom. Pečieme v rozohriatej rúre 35 - 40 minút na 180 stupňov.
  13. Po upečení koláč necháme vychladnúť. Potom okolo plnky kolom dokola dáme višne. Na vrch plnky cukrárenské cukríky. A máme hotovo.
  14. Narežeme ho na kúsky.
  15. Na tanieri.
  16. Vhodný ku kávičke :)
  17. Ešte nám zostala táto polovička.